El Periódico - Català

Washington podria haver espiat Guterres

-

Un entusiasta de les armes, religiós, tendent a la verborrea racista i amb desconfian­ça envers el Govern nord-americà. Aquest seria el perfil del presumpte autor de la compromete­dora filtració de centenars de documents classifica­ts del Pentàgon, segons diversos mitjans nord-americans, que assenyalen que després de ser identifica­t hauria estat detingut. L’home, de 21 anys, anomenat Jack Teixeira, es va graduar a la Guàrdia Nacional Aèria de Massachuse­tts i treballava últimament a la base militar de Fort Bragg (Carolina del Nord).

D’aquí hauria sortit la compromete­dora fuita de secrets de la intel·ligència nord-americana que ha servit per airejar des de la suposada estratègia militar ucraïnesa per a aquesta primavera a l’espionatge nord-americà a alguns dels seus socis més estrets, com Israel, Corea del Sud o la mateixa Ucraïna. Un terratrèmo­l diplomàtic amb multitud de ramificaci­ons.

Teixeira controlava l’accés a un grup privat de la xarxa social per a gamers Discord, on exercia també de pater familias de la seva vintena d’integrants, gairebé tots homes i molts d’ells menors, un fòrum on compartien el seu amor per les armes, els videojocs i els mems de caràcter racista. Va ser també en aquest espai tancat, batejat com a Thug Shaker Central, on el presumpte autor de la filtració va començar fa uns mesos a compartir valuosa informació classifica­da,

▶ Els EUA creuen que el secretari general de l’ONU, António Guterres, està massa disposat a complaure els interessos russos, segons es desprèn d’un informe publicat amb els nous documents classifica­ts del Pentàgon filtrats a Internet i recollits per la BBC. Segons aquest document, la intel·ligència nord-americana va posar Guterres al seu focus durant les negociacio­ns i reunions mantingude­s amb Rússia. En alguns d’aquests documents es recullen fins i tot converses privades entre Guterres i el seu adjunt, així com valoracion­s sobre la seva suposada intenció de complaure Moscou. De la mateixa manera, han transcendi­t també informes sobre alguns líders africans en relació amb la guerra d’Ucraïna. Les acusacions sobre Guterres es basen en la suposada intenció del secretari general de l’ONU de preservar l’acord del cereal al mar Negre, negociat per l’ONU i Turquia al juliol davant el temor d’una crisi alimentàri­a mundial, i que per a això hauria estat disposat a complaure els interessos de Rússia. suposadame­nt per mantenir-los al corrent dels grans esdevenime­nts mundials. Des de detallades taules amb les condicions militars al camp de batalla ucraïnès a fotografie­s per satèl·lit de les conseqüènc­ies dels bombardejo­s russos o memoràndum­s amb informació sobre els plans del Ministeri de Defensa rus.

Ni Snowden ni Manning

«És una persona intel·ligent. No hi ha dubte que sabia el que estava fent quan va penjar aquests documents. No va ser de cap manera una filtració accidental», va dir a The Washington Post un dels integrants del fòrum, menor d’edat. En qualsevol cas, sembla ser una filtració diferent de les que van

 ?? ?? Vista aèria del Pentàgon i ‘selfie’ de Jack Teixeira, presumpte autor de les filtracion­s.
Vista aèria del Pentàgon i ‘selfie’ de Jack Teixeira, presumpte autor de les filtracion­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain