El Periódico - Català

El pols entre els sindicats i Macron, pendent de la decisió del Constituci­onal

▶ El tribunal es pronuncia avui sobre la pujada de l’edat mínima de jubilació de 62 a 64 anys

- ENRIC BONET

¿Les protestes a França contra la reforma de les pensions arriben al final? «No», responen els dirigents sindicals, tot i que les mobilitzac­ions perden un xic de gas. Entre un milió i mig de persones, segons els sindicats, i 380.000, segons la policia, es van manifestar ahir en contra de la pujada de l’edat mínima de jubilació de 62 a 64 anys (amb 43 anys cotitzats per rebre una pensió completa). La 12a jornada de vagues i protestes contra aquesta impopular mesura –la 10a sota el marc legal d’una vaga general– va estar marcada per un retrocés de la mobilitzac­ió i va tenir lloc el dia abans que es pronunciï el Consell Constituci­onal.

Totes les mirades a França estan posades en la sentència d’aquest divendres de l’equivalent gal del Tribunal Constituci­onal. Els sages (savis) han de decidir si validen la mesura legislativ­a o la censuren parcialmen­t o totalment. Es desconeix per on aniran els trets de la seva decisió. Mai una sentència d’aquest organisme, compost per una barreja de magistrats i polítics veterans, havia generat tanta expectació mediàtica al país veí.

Mirades al Constituci­onal

Ni que fos la popular sèrie Baron Noir, en què el Constituci­onal té un pes fonamental en un dels capítols d’aquesta ficció de vegades premonitòr­ia del que passa en la política gal·la.

«Sigueu savis, ¡censureu!», afermava una pancarta mostrada ahir davant de la seu del Constituci­onal, que es troba pràcticame­nt davant del Museu del Louvre, al centre de París. Militants del sindicat SUD i del col·lectiu altermundi­alista ATTAC van acumular contenidor­s d’escombrari­es davant d’aquest edifici en una acció pacífica portada a terme durant el matí. Aquesta 12a jornada de mobilitzac­ions va coincidir amb l’inici d’una nova vaga il·limitada dels escombriai­res a la capital francesa. No obstant, es desconeix si aquesta vegada tindrà un seguiment tan important com al març, quan es van acumular més de 10.000 tones de deixalles als carrers parisencs després de gairebé 20 dies d’aturada laboral d’aquests treballado­rs essencials.

«La decisió del Constituci­onal marcarà el final d’un capítol, però no del llibre. (…) El combat sindical és lluny d’haver-se acabat», va assegurar el sindicalis­ta moderat Laurent Berger, secretari general de la CFDT –el sindicat amb més nombre d’afiliats a França–, des de les primeres files de la manifestac­ió celebrada a París. Entre 400.000 persones, segons les organitzac­ions de treballado­rs, i 42.000, segons les forces de seguretat, van protestar pels bulevards parisencs en un seguici que es va dividir en dos recorregut­s. Un va passar per davant de la seu del Constituci­onal, protegit per un ampli dispositiu policial. Malgrat alguns enfrontame­nts entre antiavalot­s i manifestan­ts a la plaça de la Bastilla, les protestes van ser majoritàri­ament festives i pacífiques. Els disturbis van ser molt menys rellevants que a finals de març.

Un retrocés de la mobilitzac­ió marca la 12a jornada de vagues i protestes contra la impopular mesura

 ?? Damien Meyer / AFP ?? Un cotxe en flames durant la protesta celebrada ahir a Rennes (França).
Damien Meyer / AFP Un cotxe en flames durant la protesta celebrada ahir a Rennes (França).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain