El Periódico - Català

Biden demana al Regne Unit que faci més per la pau a l’Ulster

▶ El demòcrata és el quart mandatari dels EUA que es dirigeix a les dues cambres de Dublín, després de Kennedy, Reagan i Clinton

- EL PERIÓDICO

El president nord-americà Joe Biden va instar ahir el Regne Unit a col·laborar «més estretamen­t amb Irlanda» per preservar la pau a la província britànica d’Irlanda del Nord, agitada per tensions resultants del Brexit. «Crec que el Regne Unit hauria de treballar més estretamen­t amb Irlanda sobre aquest assumpte. La violència política mai hauria de tornar a apoderar-se d’aquesta illa», va proclamar Biden davant el Parlament irlandès.

Biden va arribar dimecres a Dublín des de Belfast, la capital d’Irlanda del Nord, on va celebrar els 25 anys de l’acord de pau del 1998. Aquell pacte va posar fi a tres dècades de conflicte entre els nacionalis­tes proirlande­sos, majoritàri­ament catòlics i favorables a una reunificac­ió de l’illa, i els unionistes, principalm­ent protestant­s i partidaris de continuar sent part del Regne Unit.

En la seva intervenci­ó, el mandatari nord-americà va afirmar que l’Acord del Divendres Sant «no només va canviar vides per a millor a Irlanda del Nord, sinó que també va tenir un impacte positiu significat­iu en tota la República d’Irlanda». Un quart de segle després, els desacords vinculats al Brexit i la violència d’alguns grups amenacen d’entelar la preuada pau a la província.

Les institucio­ns, en les quals republican­s i unionistes han de compartir el poder, estan paralitzad­es des de fa un any. Fa més de 14 mesos que el Partit Unionista Democràtic (DUP) les boicoteja per protestar contra les disposicio­ns especials aplicades a la regió arran del Brexit. Aquestes mesures mantenen Irlanda del Nord en el mercat únic europeu per evitar el retorn d’una frontera física amb la República d’Irlanda, membre de la UE. Però el DUP tem que aquestes disposicio­ns allunyin la regió del Regne Unit i facin més probable una Irlanda unificada. Poc abans de la seva al·locució, Biden es va reunir amb el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, a Dublín. Des d’allà, el mandatari nord-americà va ressaltar la «relació emergent» entre les dues nacions, segons informen Efe i Europa Press.

 ?? Kenny Holston / AFP ?? Joe Biden, ahir durant la seva locució al Parlament irlandès.
Kenny Holston / AFP Joe Biden, ahir durant la seva locució al Parlament irlandès.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain