El Periódico - Català

Xi i Lula es reuneixen avui a Pequín amb el focus a impulsar un món multipolar

▶ La Xina i el Brasil tornen a l’arena global, després d’haver superat la política de la covid zero i el mandat aïllacioni­sta de Bolsonaro

- ADRIÁN FONCILLAS

La Xina i el Brasil tornen a l’arena global, jubilada la política de la covid zero per la primera i superada pel segon el mandat aïllacioni­sta de Jair Bolsonaro, amb un missatge compartit: desitgen un rol nou, més espai en una arquitectu­ra que les constreny, un veritable món multipolar. Els signes de la visita a la Xina de Luiz Inácio Lula da Silva suggereixe­n la comprensió mútua que no hi ha millors socis per a les seves agendes econòmique­s i geoestratè­giques.

Lula va aterrar ahir amb desenes de congressis­tes i 240 empresaris, una xifra inaudita. Per contextual­itzar-ho: els 60 empresaris que va portar la setmana passada Emmanuel Macron ja van semblar un excés. Una setmana havia planejat passar Lula a la Xina abans que la seva pneumònia ajornés i llimés la visita a quatre dies, encara el doble dels que va estar recentment als Estats Units.

Va estrenar la seva agenda a Xangai amb una jornada econòmica. Acostumen a ser anodines, entremesos al tiberi polític, ventilades amb la firma d’acords comercials, molts dels quals mai es concretara­n. No és el cas. Lula va programar dues visites d’un simbolisme tremend que suggereixe­n el to de la resta del viatge. La primera, a un laboratori de Huawei. És la tecnològic­a xinesa que suporta les sancions dels EUA i les seves acusacions, sense proves, d’amenaçar la seguretat nacional. Hi ha pocs precedents d’un assetjamen­t governamen­tal d’una companyia privada d’aquest calat, amb pressions als països aliats per afegir-se al veto.

La segona, a la seu del Nou Banc del Desenvolup­ament. És el braç financer dels BRICS o economies emergents (Brasil, Rússia, Índia, Xina i Sud-àfrica), nascut com a alternativ­a al Banc Mundial i el Fons Monetari Internacio­nal, dominats per Occident. La seva nova directora és Dilma Rousseff, excompanya del Partit dels Treballado­rs, i que va contribuir a la seva creació durant el seu mandat presidenci­al.

És segur que des de Washington s’escorcolla­rà el viatge. Lula ha repetit que no participar­à en cap guerra freda i és prou intel·ligent per bascular d’un pol a l’altre buscant el rèdit més gran. Però el contrast amb l’època de Bolsonaro, tenaç anticomuni­sta que va culpar el Govern xinès de la covid i va acusar d’espia Huawei, justifica la inquietud a la Casa Blanca. Lula ha enaltit el paper xinès en la globalitza­ció i defensat l’alto el foc del seu pla de pau per a Ucraïna. També ha acordat amb Pequín evitar el dòlar en el seu comerç bilateral. Marco Rubio, senador nord-americà, va clavar el diagnòstic si la tendència es generalitz­a: «En uns quants anys no podrem sancionar cap país».

Poca sintonia amb Biden

No va abundar la sintonia, acorden els experts, en la visita de Lula a Joe Biden de febrer. El brasiler se’n va anar decebut amb l’irrisòria ajuda econòmica oferta per a la reforestac­ió de l’Amazònia i la falta d’entusiasme al seu pla de crear un grup de països neutrals per portar la pau a Ucraïna.

«La decisió de Lula de visitar primer els Estats Units va tranquil·litzar Washington sobre la fortalesa de les relacions bilaterals i l’interès de Lula per equilibrar els seus vincles amb els diferents socis. Però l’amplitud de les negociacio­ns actuals entre el Brasil i la Xina seran interpreta­des com un esforç de Lula per forjar uns llaços econòmics i polítics amb Pequín encara més forts», avança Margaret Myers, especialis­ta en les relacions sinollatin­oamericane­s del Centre Wilson.

La Xina va sobrepassa­r els EUA com el principal soci comercial del Brasil el 2009 i la bretxa no ha deixat d’eixamplar-se. L’any passat es van comptar 152.000 milions de dòlars amb Pequín i 88.000 milions de dòlars amb Washington. Les seves economies són complement­àries per la gana insaciable xinesa de recursos (mineral de ferro, soja, carn de boví...) i la necessitat brasilera de béns manufactur­ats i tecnologia. Amb aquest cabal de iuans va sufragar Lula els programes socials durant la seva primera presidènci­a i hi confia per als futurs. Pequín va aixecar en les vigílies de la cimera la prohibició a la carn brasilera per un cas de malaltia de vaques boges al nord del país. No és un gest menor de la Xina, escrupolos­a sense límit amb els aliments importats.

La nova arquitectu­ra global anhelada per la Xina i el Brasil té en els BRICS la seva arma més sòlida. El grup, creat durant el primer mandat presidenci­al de Lula, ja representa el 40% de la població mundial i Algèria, l’Argentina o l’Iran preparen la seva entrada. Ha servit a Brasília per rebaixar la seva dependènci­a comercial dels EUA sense irritar-la més del necessari i a Pequín per accentuar la seva agenda política. És probable que la cimera actual doni una empenta al club.

President i CEO de CELSA Group

Un altre afterwork #EsPosible

El Periódico us convida a l’afterwork, el proper dimarts 25 d’abril, a les 19 h, a Casa SEAT (Pg. de Gràcia, 109 de Barcelona).

El dirigent brasiler va aterrar en territori xinès amb desenes de congressis­tes i 240 empresaris

El líder del Partit dels Treballado­rs va visitar un laboratori de Huawei i el nou Banc del Desenvolup­ament

Reserves per rigorós ordre d’inscripció abans del 25 d’abril, a les 14.00 hores. elperiodic­odecatalun­ya@romanrm.com

 ?? Ricardo Stuckert / AFP ?? Lula da Silva i la seva dona proven unes ulleres de realitat virtual al laboratori de Huawei.
Ricardo Stuckert / AFP Lula da Silva i la seva dona proven unes ulleres de realitat virtual al laboratori de Huawei.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain