El Periódico - Català

La Duma es planteja recuperar la pena capital per alta traïció

▶ Les sentències de mort són legals a Rússia, encara que no s’apliquen des de la moratòria aprovada el 2001 a la Cambra baixa

- ÀLEX BUSTOS

La Duma de Rússia va descartar ahir excloure la pena de mort del Codi Penal en casos d’«alta traïció» i va tornar el projecte de llei als seus autors. La pena capital és legal a Rússia tot i que no es fa servir des de la moratòria del 2001 –que preveia l’exclusió de l’expressió «pena de mort» del Codi Penal–, aprovada gràcies a la iniciativa de 30 diputats de la Cambra baixa russa, entre ells Borís Nemtsov, Iegor Gaidar i Serguei Kovalev. El reglament de la Duma contempla la possibilit­at de cancel·lar modificaci­ons ja aprovades si es preveuen canvis en lleis expirades o si són rebutjades com a resultat d’una votació.

Nemtsov va ser un opositor assassinat el 2015 en ple centre de Moscou. Kovalev i Gaidar van morir el 2021 i el 2009, respectiva­ment. Un dels impulsors del projecte que segueix viu, Borís Nadejdin, ha afirmat al diari rus Vedomosti que no va ser notificat de la retirada de la iniciativa, que se’n va assabentar per les notícies. L’únic dels signants que segueix a la Duma és Pavel Kraixeninn­ikov, actual membre del partit oficialist­a Rússia Unida.

Nadejdin ha explicat a Vedomosti que, d’acord amb la legalitat vigent a Rússia, la Duma no pot estudiar un projecte de llei. En conclusió, es pot deduir que el Parlament rus està preparant un nou projecte de llei relacionat amb la pena capital. Legislador­s russos van proposar divendres penes més dures per als càrrecs de terrorisme, alta traïció i sabotatge, van informar agències de notícies russes.

Com ha assegurat Nadejdin, d’acord amb les regulacion­s, la Duma no pot considerar l’elaboració d’una nova moratòria si una altra iniciativa sobre aquest tema ja ha passat una de les lectures. Per tant, cal suposar que s’està preparant la presentaci­ó d’un projecte de llei sobre la pena de mort a la Duma de l’Estat.

Carta al Constituci­onal

Algunes veus russes s’havien pronunciat a favor de restaurar la pena de mort. El cap de Crimea posat per Rússia, Serguei Aksiónov, va afirmar que «és necessari donar vida» als funcionari­s del Ministeri de Defensa de Rússia i va assenyalar que durant la Segona Guerra Mundial s’haurien enfrontat a la pena capital. La necessitat d’aixecar la moratòria va ser pronunciad­a pel líder de Rússia Justa, Serguei Mironov, que va enviar una carta al president del Tribunal Constituci­onal amb aquesta apel·lació.

Aquesta decisió està avalada pel cap del Partit Liberal Democràtic, Leonid Slutski. També s’hi ha pronunciat a favor l’expresiden­t de Rússia Dmitri Medvédev, que va parlar de la necessitat de reinstaura­r-la per a casos de sabotatge en temps de guerra.

Alguns legislador­s han proposat condemnes més dures per als casos de terrorisme i sabotatge

 ?? Reuters ?? Imatge del ple de la
Duma de Rússia, celebrat dimarts passat.
Reuters Imatge del ple de la Duma de Rússia, celebrat dimarts passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain