El Periódico - Català

Brussel·les adverteix Espanya del risc de l’ampliació de regadius a Doñana

▶ La Comissió Europea avisa dels «efectes adversos» i de possibles multes ▶ Moreno defensa l’«autonomia» d’Andalusia per decidir

- SILVIA MARTINEZ

La Comissió Europea segueix «molt de prop» la proposta de llei impulsada pel PP a Andalusia, que ampliarà la zona regable al nord del Parc Nacional de Donaña, i adverteix dels «efectes adversos» de no utilitzar els recursos naturals, inclosa l’aigua, de manera sostenible. «Si és necessari, la Comissió Europea té la possibilit­at d’adoptar mesures addicional­s per garantir que Espanya compleixi amb la sentència del Tribunal de Justícia (TJUE) sobre Doñana», va advertir ahir el portaveu de Medi Ambient de l’Executiu comunitari, Tim McPhie, interrogat sobre la llei aprovada amb els vots a favor del PP i Vox.

«La legislació mediambien­tal de la UE requereix un ús sostenible dels recursos naturals, i això inclou en particular l’aigua, i les activitats econòmique­s han de ser compatible­s amb la conservaci­ó dels espais Natura 2000», va explicar el portaveu comunitari, que va remarcar que el coneixemen­t «científic i tècnic» disponible proporcion­a «evidències sòlides» dels «efectes adversos» de la sobreexplo­tació de les aigües subterràni­es dels ecosisteme­s de Doñana. És sobre aquesta base, que el TJUE va sentenciar el juny del 2021 que Espanya havia incomplert amb les obligacion­s imposades per la directiva marc de l’aigua i la directiva d’hàbitats a l’aiguamoll.

«Violació flagrant»

Prenent com a punt de partida aquest dictamen, la Comissió Europea va remetre una carta d’emplaçamen­t a Espanya instant les autoritats a prendre les mesures necessàrie­s per complir la sentència. Atès que ja hi ha una sentència condemnatò­ria prèvia, si aquest nou enfrontame­nt acaba davant la cort europea de Luxemburg, l’Executiu podria demanar la imposició de multes a Espanya, una cosa que també va advertir la directora general de Medi Ambient en una missiva enviada el 21 de març advertint de la «violació flagrant» de la sentència de juny del 2021. En aquests moments, va explicar el portaveu comunitari, els serveis de la direcció general de Medi Ambient es troben examinant les observacio­ns remeses per Espanya en el marc d’aquest expedient sancionado­r.

Mentrestan­t, el president de la

Junta d’Andalusia, Juan Manuel Moreno, va considerar que la millor defensa és un bon atac i es va enfrontar a tota l’oposició d’esquerres per la tramitació de la proposició de llei. El seu argument central és que Andalusia té «dignitat» i «autonomia per decidir» com resoldre la situació de centenars d’agricultor­s a Huelva. En la sessió de control del Parlament andalús, Moreno va assegurar que el seu Govern mira de trobar una solució a «un problema heretat», informa Isabel Morillo.

 ?? Jordi Cotrina ?? Carla Simón.
Jordi Cotrina Carla Simón.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain