El Periódico - Català

L’entitat s’ha tornat rígida, burocratiz­ada i sospitosa de ser sensible als interessos de les farmacèuti­ques

- Joan Guix

El 7 d’abril, l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) va celebrar els 75 anys de la seva fundació. Per commemorar-ho han creat una web en la qual descriuen el que, segons l’OMS, són els 7+5 èxits de l’OMS: la salut per a tothom com a màxim objectiu; la disminució de la càrrega mortal de les malalties, amb l’erradicaci­ó de la verola i l’avenç en l’erradicaci­ó de la poliomieli­tis i la dracunculo­sis, dues malalties amb una alta mortalitat; la millora de la protecció de la població davant les pandèmies; la intervenci­ó de l’organitzac­ió en situacions de conflicte bèl·lic; l’establimen­t de polítiques i orientacio­ns referent a la cura de la salut; les polítiques i campanyes de vacunació –especialme­nt en països en desenvolup­ament–, i la lluita contra el canvi climàtic.

Els més 5 són: salvar la vida de mares i nens amb millores en l’atenció a embarassos i prevenció de malalties infantils mitjançant vacunes o una millor alimentaci­ó; cuidar els que ens proporcion­en cures, amb la potenciaci­ó dels profession­als sanitaris; treballar contra les malalties no transmissi­bles i per la salut mental; fer front a les resistènci­es als antimacrob­ians, i tot això basant-se en la ciència i la innovació.

Un bon balanç. Bons èxits. Bones perspectiv­es.

Però no és del tot real. Pot ser una cosa massa triomfalis­ta.

Quan l’OMS va ser creada el 1948 com a agència especialit­zada de l’ONU tenia la finalitat, segons la seva constituci­ó, de «construir un futur millor i més saludable per a les persones de tot el món» i «aconseguir per a tots els pobles el grau màxim de salut, definida com un estat de complet benestar físic, mental i social», i es va configurar com «l’autoritat directiva i coordinado­ra de l’acció sanitària en el sistema de les Nacions Unides. És l’organitzac­ió responsabl­e d’exercir una funció de lideratge en els assumptes sanitaris mundials, configurar l’agenda de les investigac­ions en salut, establir normes, articular opcions de política basades en l’evidència, recolzar tècnicamen­t els països i vigilar les tendències sanitàries mundials».

Ideal, però irreal en el moment actual. L’OMS, com l’ONU, va néixer en un món multilater­al, molt diferent de l’actual.

Certament, durant la primera meitat de la seva existència l’OMS va aconseguir en general bons resultats. L’erradicaci­ó de la verola en va ser un exemple. I es continuen aconseguin­t metes i treballant.

És un fet que, actualment, l’OMS està qüestionad­a. S’ha tornat rígida, burocratit­zada, polititzad­a i no està fora de sospites de ser massa sensible a determinad­es pressions de la indústria farmacèuti­ca i sanitària. Ja no és el que va ser i el que voldríem que fos. Recordem que l’OMS no té capacitat legislativ­a ni sancionado­ra, i està a mercè del finançamen­t dels diversos estats membres, que no renuncien als seus propis interessos i polítiques, com s’ha evidenciat àmpliament en l’última i encara vigent pandèmia de la covid-19. L’OMS no pot anar més allà d’on els seus estats membres vulguin o puguin anar.

Però la realitat és tossuda. Les principals amenaces per a la salut de la humanitat, com el canvi climàtic, la globalitza­ció i, per damunt de tot, la pobresa i les desigualta­ts, són fenòmens globals i requereixe­n solucions globals. Ja ho sabeu: pensar globalment, actuar localment.

Necessitem una institució capaç de complir el que deia la declaració fundaciona­l de fa 75 anys: liderar, coordinar, ser l’autoritat internacio­nal. Quan un Estat actua asincrònic­ament amb la resta d’estats, quant a la salut, no només perjudica els seus ciutadans, sinó que perjudica la resta de món.

Necessitem una institució internacio­nal, neutral, amb un finançamen­t allunyat de les pressions polítiques i comercials, amb capacitat legislativ­a i sancionado­ra, amb un lideratge real i amb capacitat de coordinaci­ó.

No tinc clar que l’OMS, igual com l’ONU, sigui l’eina que necessitem per al futur, però sí que necessitem una institució amb les seves caracterís­tiques fundaciona­ls. Una reforma no és suficient. S’ha de desbrossar i construir de nou tenint molt present el que ha fallat.

Ens hi juguem la salut del món.

Joan Guix és exsecretar­i de Salut Pública de la Generalita­t. Medical Anthropolo­gy Research Centre. Universita­t Rovira i Virgili

 ?? Leonard Beard ??
Leonard Beard
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain