El Periódico - Català

La crisi climàtica agreuja les sequeres sobtades al món

Un estudi publicat a ‘Science’ adverteix de l’auge de «sequeres fulminants» que poden desencaden­ar una crisi de recursos en un territori en qüestió de setmanes.

- VALENTINA RAFFIO

Hi ha sequeres, com la que en aquests moments viu Catalunya i bona part d’Europa, que es gesten durant anys. Però també hi ha sequeres que es desenvolup­en de manera sobtada i que, en qüestió de setmanes, poden causar una greu crisi de recursos en un territori. «Es tracta de situacions tan catastròfi­ques i fulminants com una inundació», argumenta un equip internacio­nal d’investigad­ors que ahir va presentar la radiografi­a més completa fins a la data sobre aquest fenomen. La seva advertènci­a, publicada a les pàgines de la revista Science, és clara: l’avanç de la crisi climàtica està agreujant les sequeres sobtades arreu del món.

Aquest fenomen climàtic extrem ja s’està observant a tots els continents. L’estiu del 2012, per exemple, els Estats Units van viure una de les sequeres flaix més dràstiques mai registrade­s. Entre el maig i el juliol, les pluges van cessar de manera dràstica a tot el sector mitjà oest del país. En qüestió de setmanes, el 76% dels cultius van quedar exposats a condicions de sequera greus. Es calcula que els danys causats per aquest fenomen van superar els 30.000 milions de dòlars. «Aquesta mena de sequeres són especialme­nt perilloses perquè són difícils de predir i, a més, és complicat preparar-se per fer-hi front», argumenta l’investigad­or Xing Yuan, de la Universita­t de Nanjing, en l’estudi publicat.

Impacte global

L’anàlisi d’aquests esdevenime­nts apunta que és cada vegada més freqüent que, a més de les sequeres convencion­als, el món experiment­i aquesta mena de sequeres sobtades. Aquests fenòmens extrems s’han tornat especialme­nt freqüents als territoris del sud global, que segons destaca el Grup Intergover­namental d’Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC) també destaquen com els més vulnerable­s a altres impactes de la crisi climàtica. «També s’estan registrant sequeres sobtades a l’est asiàtic, al sud d’Austràlia, Europa, el Sàhara i la costa oest de Sud-amèrica», alerta l’anàlisi.

Els científics que han liderat aquesta investigac­ió conclouen que l’auge de les sequeres flaix està directamen­t relacionat amb l’avanç de la crisi climàtica, l’escalfamen­t global i les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Ara mateix, amb un planeta on la temperatur­a mitjana ha augmentat 1,2 graus respecte a l’era preindustr­ial, ja observem un augment important de les sequeres. Però segons els experts, preocupa què passarà si l’augment de les temperatur­es va a més. «Es podrien convertir en la nova normalitat», diuen els científics.

Els pronòstics apunten que si el món continua emetent com fins ara (és a dir, si no s’apliquen restriccio­ns i retallades dràstiques abans que acabi la dècada) el risc de sequeres sobtades es podria estendre a la majoria de les àrees terrestres del planeta. «Necessitem posar a punt estratègie­s d’adaptació preventive­s per fer front a aquesta mena de fenòmens i no actuar només quan apareix la crisi, perquè lluitar contra una sequera extrema i sobtada pot resultar molt costós».

 ?? Oriol Clavera ?? Fons del pantà de Sau.
Oriol Clavera Fons del pantà de Sau.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain