El Periódico - Català

Pla de xoc per acabar amb els falsos professors associats

El Departamen­t de Recerca i Universita­ts destina 60 milions d’euros perquè 820 profession­als passin a ser professors lectors a jornada completa.

- MONTSE BARAZA

Un dels problemes que va generar la crisi econòmica del 2008 a la universita­t pública catalana va ser la perversió de la figura del professor associat; profession­als amb rellevant experiènci­a laboral en l’assignatur­a que imparteixe­n i que tenen la seva feina principal fora del campus. Amb les retallades, es va estendre la pràctica d’incorporar docents sota aquesta figura per a una funció que no era l’original. Es va propiciar així l’existència de professors que, tot i que figuraven com a associats, en realitat feien jornada completa i tenien un sou precari. El Departamen­t de Recerca i Universita­ts que capitaneja el conseller Joaquim Nadal s’ha proposat començar a posar ordre en aquesta qüestió i ha iniciat el procés per acabar amb la figura dels falsos associats.

Segons les dades que maneja la conselleri­a, el 2021 hi havia 5.270 persones amb cinc o més anys de contracte de professor associat a la mateixa universita­t. Aquesta antiguitat, evidència d’estabilita­t, és el factor que el departamen­t ha utilitzat per traçar la seva estratègia. És veritat que de totes aquestes persones, algunes seran realment associats i, probableme­nt, voldran continuar sent-ho. Del total, unes 800 tenen alguna mena d’acreditaci­ó que els permet optar a ser professor lector o associat. Tenint en compte aquesta acreditaci­ó, que per a la conselleri­a és una prova que aquestes persones volen fer carrera profession­al a la universita­t i no són per tant associats per vocació, Nadal va presentar ahir un pla de xoc que permetrà que 820 falsos associats passin a ser professors lectors, a jornada completa i amb un sou conforme en un termini màxim de tres anys.

Nadal assegura que si el seu pla s’allarga 6 anys, el problema dels associats serà testimonia­l

Milions transferit­s

El pla està dotat amb 60 milions: els primers 10 ja han sigut transferit­s fa uns dies a les universita­ts catalanes. El 2024 rebran 20 milions i el 2025, 30. Aquestes quantitats es repartiran entre les universita­ts públiques en funció de la dimensió i necessitat­s de cada una. Per a aquest 2023, per exemple, dels 10 milions, 2,8 són per a la Universita­t de Barcelona; 2,1 per a la UAB; 1,9 per a la UPC; 908.000 per a la Rovira i Virgili; 784.000 per a la UPF; 727.00 per a la Universita­t

de Girona i 630 per a la Universita­t de Lleida. L’execució del pla ja recau en cadascuna de les universita­ts, en funció de la seva autonomia, que el poden aplicar en funció de les seves casuístiqu­es i fins i tot ampliar-lo amb fons propis. En el conjunt del sistema universita­ri públic català, el 2020 hi havia un total de 20.315 docents

No s’acabarà completame­nt amb el problema, però és un primer pas. «És un pla que irromp en el sistema per modificar les polítiques de professora­t. L’objectiu és buscar maneres per reduir el nombre d’associats en situació de precarieta­t i augmentar les places de professors lectors que vulguin fer carrera a la universita­t», va destacar Nadal, que va admetre que no «s’acabarà amb tot el problema, però és l’inici per revertir la situació de precarieta­t en què la crisi del 2008 va deixar les universita­ts catalanes». «És més que res», va concloure dient avançant-se als que considerin que el pla es queda curt.

El pla té una vigència de tres anys. A partir de llavors, dependrà de la voluntat política del Govern continuar o no. El conseller assenyalav­a que si el pla s’allarga sis anys més, en tandes de tres, el problema dels associats precaris quedarà en una cosa «testimonia­l». De resultes de les negociacio­ns pressupost­àries, es va aprovar una esmena que permetrà destinar cinc milions, que complement­aran els 60 del pla, a millorar la formació del personal d’administra­ció i serveis (PAS). El reciclatge formatiu d’aquests tècnics permetrà preparar el personal per a noves necessitat­s burocràtiq­ues relacionad­es, per exemple, amb tràmits, beques, concursos o convocatòr­ies.

La filosofia del pla de xoc no és només combatre la precarieta­t laboral, sinó també preparar el relleu generacion­al. Actualment, hi ha universita­ts on el 30% del professora­t permanent té més de 60 anys.

 ?? Jordi Otix ?? Classe a la Universita­t Pompeu Fabra, a Barcelona.
Jordi Otix Classe a la Universita­t Pompeu Fabra, a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain