El Periódico - Català

L’economista Àngels Fitó pren possessió com a rectora de la UOC

És la segona dona al capdavant d’una universita­t pública a Catalunya, després de Laia de Nadal, que va assumir el càrrec de la UPF.

- M. B.

El dia 20 d’octubre, poc després de prendre possessió com a conseller de Recerca i Universita­ts, Joaquim Nadal es va reunir amb els 12 rectors de les universita­ts públiques catalanes. Aquesta trobada va deixar una imatge significat­iva: ni una dona al capdavant d’una universita­t pública a Catalunya. A data d’avui, aquesta foto ha canviat. Dues dones s’han colat a la cúpula università­ria. Si el març passat va ser la catedràtic­a del Departamen­t de Medicina i Ciències de la Vida (MELIS) Laia de Nadal la que va assumir el càrrec de rectora de la Universita­t Pompeu Fabra (UPF), ahir va ser l’economista Àngels Fitó la que va prendre possessió com a nova rectora de la Universita­t Oberta de Catalunya (UOC).

El conseller Nadal, que va assistir a l’acte, va celebrar que aquella foto de 12 homes hagi quedat enrere. «Dues de 12. Com més dones hi hagi, millor», va dir als periodiste­s. «En tot el que puguem incentivar­em polítiques de gènere per intentar revertir una situació que clarament és desproporc­ionada», va afegir. Actualment, entre el professora­t que podia aspirar al càrrec de rector, un 75% són homes i només un 25% són dones.

Fitó és la quarta rectora, i la segona dona, de la història d’aquesta institució, després de Gabriel Ferraté (1995-2005), Imma Tubella (2005-2012) i Josep A. Planell (2013-2023). Nascuda a Barcelona el 1970 i mare de tres fills, és doctora en Ciències Econòmique­s per la Universita­t de Barcelona, professora de la UOC, vicerector­a de Competitiv­itat i Ocupabilit­at d’aquesta universita­t i des d’octubre del 2010 fins al febrer del 2019 també va ser la directora dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC.

Al llarg de la seva trajectòri­a acadèmica s’ha especialit­zat en direcció fiscal i financera i control de gestió, matèries de les quals ha sigut professora en diverses universita­ts (UB, UPC, UAB, UPF i UVicUCC), i ha compaginat l’activitat acadèmica amb altres activitats profession­als d’assessoram­ent en finances i gestió, tant en empreses privades com en institucio­ns públiques. Vicedegana del Col·legi d’Economiste­s de Catalunya i membre del Consell Assessor en Política Econòmica del Govern, els seus àmbits de recerca són els processos d’harmonitza­ció financera, els sistemes de control de gestió i l’impacte transforma­dor de l’educació superior en l’ocupabilit­at.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain