El Periódico - Català

El nyap mortal de l’electricis­ta sense formació

Un avi de 88 anys va morir d’una descàrrega elèctrica a la dutxa dues setmanes després de la reparació d’un treballado­r sense llicència que havia sigut enviat per l’asseguranç­a. L’electricis­ta ha sigut detingut.

- GUILLEM SÁNCHEZ

Un home de 88 anys va morir el 13 de desembre del 2022 al seu domicili de Sabadell al patir una violenta descàrrega elèctrica mentre es dutxava. Els Mossos d’Esquadra han arrestat quatre mesos més tard l’electricis­ta que dies abans havia acudit a reparar els talls de llum a la vivenda. Es tracta d’un operari que no disposava ni de la formació adequada ni de la llicència requerida per exercir aquesta funció. No era un treballado­r qualsevol, sinó que l’havia enviat a la residència de la víctima la seva companyia d’asseguranc­es. A finals de novembre, l’avi tenia problemes amb el quadro elèctric de la seva residència. El diferencia­l saltava constantme­nt des que havia canviat de caldera i es quedava sense corrent. La seva filla va contactar amb la companyia d’asseguranc­es de la llar perquè es fes càrrec del problema domèstic. L’empresa, després de comprovar les dades del seu client, va enviar a la casa de l’avi un electricis­ta.

L’1 de desembre, l’electricis­ta es va presentar al domicili i va portar a terme la revisió. Va manipular el quadro elèctric i, aparentmen­t, va resoldre els problemes que patia la instal·lació perquè el diferencia­l va deixar de saltar. Els va dir a pare i filla que no es preocupess­in, que el diferencia­l no tornaria a saltar. I no va tornar a saltar. Però dues setmanes més tard, l’avi, mentre es dutxava, va patir una descàrrega mortal. Agents de la Unitat d’Investigac­ió de la comissaria de Sabadell dels Mossos van iniciar després de la mort, considerad­a una mort de naturalesa violenta, unes indagacion­s per aclarir el que havia passat. La filla va explicar als agents que la instal·lació elèctrica del domicili havia donat problemes recentment. Després de canviar la caldera, el diferencia­l va començar a saltar deixant la casa sense corrent cada dos per tres. Aquesta avaria s’havia solucionat amb la intervenci­ó d’un electricis­ta enviat per l’asseguranç­a que havia contractat el seu pare.

El cap de la unitat aclareix que aquella va ser la primera pista però que, immediatam­ent, va arribar la segona: els Bombers de la Generalita­t, que van revisar el quadro elèctric després de l’accident, van advertir que el quadro elèctric semblava manipulat.

Homicidi imprudent

Els Mossos van enviar el quadro a tècnics de la Direcció General de Indústria de la Generalita­t, que el van estudiar i van respondre que algú havia fet «un pont» que neutralitz­ava el diferencia­l, un mecanisme que talla la llum si detecta fugues d’electricit­at. És a dir, l’electricis­ta de l’asseguranç­a, suposadame­nt, en lloc d’arreglar la fuga d’electricit­at que provocava que el diferencia­l saltés al domicili de l’avi, el que va fer va ser deixarlo sense el sistema de seguretat que l’estava protegint.

Quatre mesos més tard, la policia catalana ha arrestat l’electricis­ta. Els investigad­ors el consideren responsabl­e de la mort de l’avi. L’home ha quedat en llibertat després de passar a disposició judicial, però es manté investigat pels delictes d’homicidi imprudent, falsificac­ió de document mercantil i intrusisme.

L’operari enviat per l’asseguranç­a va fer «un pont» que va neutralitz­ar el diferencia­l

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain