El Periódico - Català

El Clínic busca finançamen­t per desenvolup­ar tres immunoterà­pies

L’hospital, junt amb Sant Joan de Déu, necessita almenys tres milions per posar en marxa tres assajos CAR-T sobre el càncer de mama HER2, la leucèmia i limfoma de tipus T i el glioma.

- BEATRIZ PÉREZ

L’Hospital Clínic de Barcelona busca uns tres milions d’euros per desenvolup­ar tres immunoterà­pies CAR-T dirigides a tractar el càncer de mama HER2, el glioma (un tipus de tumor cerebral pediàtric molt minoritari) i les leucèmies i limfomes d’estirp T. Les teràpies CAR-T són, probableme­nt, el més revolucion­ari en el món del càncer en aquests moments: consisteix­en a extreure sang al pacient (en concret, les cèl·lules T del sistema immunitari), modificar-la genèticame­nt i transfondr­e-l’hi de nou. El Clínic és punter en el desenvolup­ament de teràpies CAR-T. I, malgrat que fins ara aquestes teràpies s’havien provat, de manera exitosa, en càncers hematològi­cs (com la leucèmia de tipus B, el limfoma o el mieloma múltiple), la seva elevada efectivita­t i baixa toxicitat davant tractament­s com la quimioterà­pia ja estan obrint les portes que es provin també en malalties més enllà del càncer, com el lupus. «Estem buscant diners perquè els costos són extraordin­aris», explica Manel Juan, cap del Servei d’Immunologi­a del Clínic. L’hospital necessita almenys tres milions, un per a cada assaig. Juan remarca que, malgrat l’elevada inversió que suposa, el fet que les realitzin hospitals públics com el Clínic abarateix els preus. «Les empreses [farmacèuti­ques], si no tenen 10 milions [per cada assaig], no s’hi posen», assegura.

Des del 2019, el Ministeri de Sanitat finança tres teràpies CAR-T a Espanya (dues per a la leucèmia limfoblàst­ica aguda de tipus B i una per al limfoma de limfòcits B): una de les dues dirigides a la leucèmia limfoblàst­ica aguda ha sigut elaborada per l’Hospital Clínic. A més, el centre espera ara que l’Agència Espanyola de Medicament­s i Productes Sanitaris (Aemps) n’aprovi també una segona seva contra el mieloma múltiple. L’Estat paga uns 320.000 euros a les farmacèuti­ques per cada pacient que les necessita (són de les teràpies més cares), per la qual cosa l’aprovació de teràpies públiques com la del Clínic suposa un estalvi per al sistema de salut: les CAR-T públiques són fins a una tercera part més barates que les de les farmacèuti­ques.

Per a tumors sòlids

Una de les CAR-T que ara el Clínic vol desenvolup­ar és l’Ari HER 2, dirigida al càncer de mama HER2, que és un tipus de tumor que presenta alteracion­s en els nivells de la proteïna HER2, present en totes les cèl·lules mamàries. «L’Ari HER2 seria la primera teràpia CAR-T a Espanya per a tumors sòlids. Les CAR-T estan funcionant molt bé per a malalties hematològi­ques. Sabem que les cèl·lules T eliminen tumors sòlids», assenyala Sonia Guedan, investigad­ora del Clínic. Les cèl·lules o limfòcits T, fabricades a la medul·la òssia, ajuden a protegir el cos de les infeccions i a combatre el càncer. Les CAR-T es porten a terme en aquestes cèl·lules; d’allà la T del seu nom. El terme CAR respon a les sigles angleses de receptor d’antigen quimèric. Segons Guedan, «falta traslladar l’èxit de les teràpies CAR-T als tumors sòlids», que són la «majoria» dels que té la població.

El càncer de mama HER2 és un dels que més afecten les dones. El Clínic podria tractar unes nou o 10 pacients amb el milió d’euros que necessita per impulsar l’assaig. El glioma intrínsec difús és un tipus de tumor que es forma en una part del tronc encefàlic. És molt minoritari: cada any a Espanya n’hi ha uns 20 o 30 casos. Es presenta en general en nens d’uns set anys, que desenvolup­en símptomes motors, visió doble o inestabili­tat en la marxa, per exemple. El pronòstic és molt letal: el 90% dels pacients moren en els primers dos anys de tractament i, de moment, només se’ls fa radioteràp­ia pal·liativa.

«Aquest tumor envaeix el cervell d’una forma que és impossible fer-hi una cirurgia. Creiem que la immunoterà­pia hi pot fer un gir molt important», diu Andrés Morales, director assistenci­al del Pediatric Cancer Center Barcelona, a l’Hospital Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat). Per això aquest centre, juntament amb el Clínic, busca desenvolup­ar un CAR-T contra el glioma.

«L’èxit de les teràpies CAR-T amb la leucèmia B ha obert el camp a altres malalties hematològi­ques. És el més efectiu i s’està treballant moltíssim per traslladar aquest èxit al tumor sòlid», apunta Mireia Uribe, investigad­ora del Clínic. Ella lidera els estudis de leucèmies i limfomes d’estirp T.

Les leucèmies de tipus T represente­n entre un 10% i un 15% de les leucèmies pediàtriqu­es i fins a un 20% de les adultes. «El problema de les leucèmies limfoblàst­iques agudes de tipus T és que el tractament no és tan eficient com el de les de tipus B. El tractament que hi ha és la químio tradiciona­l i el problema és que un 60% d’ells recauen. I és a partir d’aquí on les opcions que tenen no són gaire eficaces, per això hi ha una necessitat de desenvolup­ar noves teràpies», diu Uribe.

Aquesta investigad­ora, com els seus col·legues, destaca que els del Clínic són CAR-T «acadèmics», desenvolup­ats «íntegramen­t» en aquest hospital, una cosa que fa que el grup liderat pels doctors Manel Juan i Álvaro Urbano sigui «pioner» a Europa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain