El Periódico - Català

Els ‘hackers’ de l’hospital tornen a exposar dades a la ‘deep web’

- GUILLEM SÁNCHEZ

Els ciberdelin­qüents del grup RansomHous­e, responsabl­es del ciberatac a l’Hospital Clínic de Barcelona, han tornat a exposar a la deep web les dades robades, segons van confirmar ahir fonts dels Mossos consultade­s per aquest diari, que afegeixen que es tractava d’una acció previsible.

La policia catalana va detectar la nova exposició quan es va produir, pocs dies després d’aconseguir bloquejar la web que van utilitzar els ciberdelin­qüents per exposar aquestes dades, expliquen les mateixes fonts, que remarquen que estan a sobre d’aquesta filtració, considerad­a prioritàri­a, però admeten també que la informació segueix en mans dels atacants, de manera que era molt probable que tornessin a pressionar penjant-les una altra vegada a la deep web. Els Mossos, no obstant, no treuen importànci­a a l’èxit policial que va suposar paralitzar aquesta primera pàgina web donada les capacitats que han mostrat els ciberdelin­qüents.

El greu atac contra el Clínic, que va alterar seriosamen­t el funcioname­nt del centre, va permetre als atacants obtenir molta informació protegida que la matinada del 30 de març van començar a publicar, unes dades «extremadam­ent sensibles» i relatives a treballado­rs i pacients de l’hospital, però també a col·laboradors i proveïdors. Es tractava d’historials clínics, correus electrònic­s i els salaris d’alguns dels membres del personal. Els atacants, amb aquest degoteig, intentaven forçar la Generalita­t a pagar un rescat de 4,5 milions de dòlars (4,2 milions d’euros), exigència que les autoritats van rebutjar.

Per bloquejar la comerciali­tzació d’aquestes dades, els Mossos han portat a terme un ciberatac distribuït de denegació de servei (DDoS), un mètode que consisteix a dirigir una allau de peticions cap a un servidor informàtic per sobrepassa­r la seva capacitat de gestió i forçarne el col·lapse.

«Si no tenen 10 milions per assaig, les farmacèuti­ques no s’hi posen»

 ?? Martí Fradera ?? Estudi i assaig de les teràpies CAR-T en un laboratori de l’Hospital Clínic de Barcelona.
Martí Fradera Estudi i assaig de les teràpies CAR-T en un laboratori de l’Hospital Clínic de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain