El Periódico - Català

Les taxes turístique­s dels creuers es multiplica­ran per set en tres anys

La patronal internacio­nal del sector adverteix que la recent pujada de l’impost per a creueriste­s a Barcelona és «bastant elevada» i denuncia que resulta desigual en comparació amb el que es cobra en altres àmbits turístics.

- JORDI RIBALAYGUE

El turisme serà un dels assumptes de debat en la campanya de les eleccions del 28 de maig a Barcelona. En la qüestió, polièdrica en funció de si l’accent es posa en l’economia o en els efectes a les zones amb més visitants, els creuers mereixen un capítol propi. L’Ajuntament de Barcelona i la Generalita­t discutien fa un any si s’havia de limitar el nombre de vaixells turístics al port i ahir mateix va ressorgir la picabarall­a arran d’una reunió política denegada. Alhora, el govern d’Ada Colau ha duplicat l’import de la taxa turística als creueriste­s que faran escala durant unes hores a la ciutat.

«Ens genera preocupaci­ó», va afirmar ahir el director a Espanya de la patronal creuerista internacio­nal CLIA, Alfredo Serrano. L’organitzac­ió va presentar un estudi encarregat a la Universita­t de Barcelona (UB) que pronostica que, amb l’increment impositiu de la taxa turística i els recàrrecs que el consistori aplica des del 2021, els passatgers dels creuers passaran d’aportar el 8,4% de la recaptació de l’impost al 13% el 2023 i el 2024. L’informe preveu que els viatgers de les embarcacio­ns passin de generar uns 2,4 milions d’euros a través de la càrrega que la Generalita­t

i l’ajuntament van ingressar el 2019 –l’any previ a l’enfonsamen­t de l’activitat turística a causa de la covid– a 10,4 milions el 2023 i 11,4 milions el 2024. Del total, calcula que el consistori es quedarà amb vuit milions aquest any i nou l’exercici vinent.

«Es dona la paradoxa que, a Barcelona, som l’únic mitjà de transport gravat amb la taxa turística, perquè s’hi pot venir amb bus sense pernoctar a la ciutat i no pagar res», va explicar ahir Serrano com a greuge. Va afegir que, al seu parer, la tarifa de la taxa turística és «bastant elevada» per a aquest any, en el qual el sector expressa grans dubtes sobre si aconseguir­à igualar els gairebé 2,3 milions de creueriste­s que van passar per la ciutat l’any abans de la pandèmia. El 2022 van ser 1,7 milions de persones.

Tarifa creixent

 ?? Jordi Cotrina ?? Dos turistes es dirigeixen a la terminal C del moll adossat per embarcar, la setmana passada a Barcelona.
Jordi Cotrina Dos turistes es dirigeixen a la terminal C del moll adossat per embarcar, la setmana passada a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain