El Periódico - Català

Reunió descartada

-

▶ La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, va revelar ahir que la Generalita­t ha descartat fer la reunió que l’Ajuntament de Barcelona havia sol·licitat per abordar la possible limitació d’arribada de creuers a la capital catalana. Sanz va recordar que ella mateixa va escriure al Govern perquè reunís la comissió creada per a aquesta qüestió abans de la temporada alta de creuers. «Ens diuen que no convocaran la trobada perquè no ho consideren necessari, perquè ja n’hi ha una altra de prevista pel Port de Barcelona», va assenyalar la regidora.

La tarifa per als passatgers de creuers que fan escala a Barcelona fins a un màxim de 12 hores passa de 65 cèntims que havien de desemborsa­r per la taxa turística entre el 2017 i el 2021 a 5,75 euros aquest any per l’impost i el recàrrec municipal. Ascendirà a 6,25 euros d’aquí un any.

«Pensem quant seria el cost per a una família de quatre persones i que aquest import es cobrés a cada port», va dir Serrano, que va recalcar que, a diferència dels hotels, les navilieres no estan repercutin­t el cost als clients. «El 2024, l’increment es multiplica per set. ¿Es pot continuar així?», va dir el directiu de la patronal creuerista.

En paral·lel, la Generalita­t preveu obtenir 34 milions en el gravamen per la contaminac­ió dels grans vaixells. «No es parla de la recaptació fiscal que generen els creuers, que van ser 206 milions el 2016 a Catalunya per l’activitat al port de Barcelona», va ressaltar Serrano. Al seu torn, va opinar que falta detall sobre el destí dels fons de la taxa turística.

«A part que la quantitat sigui més alta o més baixa, em preocupa que no hi hagi transparèn­cia. Si es recapta per alleujar els suposats inconvenie­nts que generen els creuers o el turisme a certs barris, ¿per què no hi ha més transparèn­cia? ¿En què s’està materialit­zant aquest impost? Hi ha un gran desconeixe­ment», va afirmar. Setmanes enrere, el consistori va informar que la càrrega turística ha aportat 54,8 milions entre el 2019 i el 2023 i que 5,4 milions es dediquen a 39 projectes nous de desenvolup­ament 1,91 2012 1,84 1,75 2014 1,85 1,90 turístic en diferents districtes.

D’altra banda, l’estudi de la UB encarregat per CLIA absol els creueriste­s de les aglomeraci­ons de turistes a determinad­es zones de Barcelona. El dictamen indica que els creueriste­s van representa­r el 4,1% del conjunt de turistes el 2019. «Aquell any, la mitjana diària va ser de 6.566 creueriste­s a 2016 1,99 2,20 2,26 2018 2020 1,67 2022 la ciutat, quan els visitants mitjans diaris van ser 158.000», va esgrimir el catedràtic d’Economia Aplicada de la UB, Jordi Suriñach. Va afegir que, del 2010 al 2018, «només hi va haver cinc dies amb més de 30.000 creueriste­s visitant la ciutat». El mateix treball xifra un augment del 3,7% dels creueriste­s que van sortir des del port de Barcelona o que el van tenir com a destí entre el 2010 i el 2019, davant del 2,8% dels que només hi fan escala. Les mitjanes són inferiors a l’augment de pernoctaci­ons en el mateix període (4,5%) i de visitants en general (4,3%).

Quant a l’afluència a espais emblemàtic­s analitzats més en detall, l’informe detecta que el desembarca­ment de creueriste­s a la ciutat no va suposar més visites al Zoo o al Tibidabo, però sí que va passar al parc Güell i en alguna parada de metro, com la de Sagrada Família. «No hi ha evidència que els creueriste­s tinguin alguna cosa a veure amb la congestió turística», va dir Serrano, que s’ha compromès a actuar per revertir si hi ha cap prova que els passatgers d’embarcacio­ns saturen «un punt en concret».

CREUERISTE­S A BARCELONA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain