El Periódico - Català

EL PROJECTE GUANYADOR, EL PARADISO ZERO WASTE LAB, BUSCA REUTILITZA­R ELS RESIDUS QUE GENERA EL BAR, TANT PLÀSTICS COM ORGÀNICS

-

Una bona cocteleria sorgeix de la barreja precisa entre qualitat, servei i diversió, tres ingredient­s a què a partir d'ara se n'hi ha de sumar un altre: la sostenibil­itat. Conscient de l'emergència climàtica que ja està tenint conseqüènc­ies visibles, i amb la convicció que cada àmbit ha d'aportar el seu gra de sorra, Torres Brandy va celebrar el 31 de març passat a Barcelona la final del concurs Torres Brandy Zero Challenge per impulsar projectes de cocteleria respectuos­os amb el medi ambient. I tot i que hi van participar set procedents de tot el món, el premi es va quedar a casa gràcies al talent de Giacomo Giannotti, director i copropieta­ri de Paradiso Cocktail Bar del Born.

La cita va reunir els finalistes resultants de les competicio­ns celebrades als diferents països, del Regne Unit a Finlàndia, de Mèxic a Lituània. Durant el matí, els participan­ts van presentar davant un jurat el seu projecte de bar sostenible, amb idees innovadore­s que tant feien referència al reaprofita­ment dels residus generats al local com a l'autoconsum energètic per evitar les emissions contaminan­ts. A la tarda va arribar la part més espectacul­ar del concurs, i la que atorgava els últims 10 punts. Cadascun dels set havia d'improvisar un amb productes de proximitat i intentant generar el mínim de desaprofit­ament.

Després de la deliberaci­ó del jurat, mentre els assistents degustaven còctels elaborats amb les diferents referèncie­s de Torres Brandy, es va anunciar que el premi requeia sobre Paradiso, cosa que completa una temporada magnífica per al local dirigit per Giannotti, que ja havia sigut nomenat el Millor Bar del Món l'octubre passat, en la presentaci­ó de la llista

El nou guardó només ha reforçat una línia que ja havia marcat el local del Born des dels seus principis. «Des de sempre hem volgut forjar la nostra identitat partint de la creativita­t i la sostenibil­itat, apostant per minimitzar els residus que generem i utilitzant productes de proximitat i de temporada, que és el que creiem que té més sentit», explicava Giannotti mateix abans de començar l'última fase del concurs.

El projecte presentat per Giacomo Giannotti va ser el Zero Waste Lab que està desenvolup­ant des de fa uns quants anys a Paradiso. El seu objectiu és gestionar els diferents residus que genera el bar (plàstics i també orgànics, com closques de fruites, fulles, tiges de menta...) per transforma­r-los en objectes com sotagots, gerres, palles i altres elements que puguin ser utilitzats de nou a l'establimen­t. «La sostenibil­itat significa malgastar tan poques coses com sigui possible i transforma­r els residus en materials que es puguin utilitzar a la barra; aquest projecte és el resultat de la investigac­ió de mètodes i tècniques per millorar i optimitzar l'ús dels ingredient­s en totes les seves parts», afegeix Giannotti.

La iniciativa rep ara un nou impuls gràcies al premi de 30.000 euros (que s'invertiran íntegramen­t en el seu desenvolup­ament) per continuar avançant en aquesta línia de sostenibil­itat. I tot i que no s'emportessi­n la victòria del Torres Brandy Zero Challenge, la resta d'idees presentade­s en la competició van servir per constatar que és totalment possible conjugar la cocteleria (i, per tant, l'alegria) amb el respecte mediambien­tal.

Amb una xarxa d'horts urbans per autoprovei­r el bar, per exemple. O amb sistemes d'economia circular per convertir els residus en roba de treball o fins i tot amb sistemes per transforma­r el moviment dels clients en energia. En tot cas, el Torres Brandy Zero Challenge ha deixat una cosa clara: si és sostenible, un còctel encara té més bon gust.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain