El Periódico - Català

La música que es pot veure

Howard Shore, autor de les bandes sonores d’‘El senyor dels anells’, expressa el seu entusiasme per les projeccion­s de la trilogia que es podran veure al Sant Jordi entre avui i diumenge amb música en directe.

- CAROL ÁLVAREZ

«Escoltareu el millor espectacle imaginable, veureu la música, com pren vida un món fantàstic». Howard Shore parla amb entusiasme de les projeccion­s de les pel·lícules d’El senyor dels anells amb acompanyam­ent de música en directe previstes per avui, demà i demà passat a Barcelona. El compositor de la mítica banda sonora lamenta no poder venir en persona. No viatja tant com abans, quan li agradava assistir als espectacle­s musicals de la seva obra, les quals supervisa, però destaca que hi haurà al capdavant del projecte un home de la seva màxima confiança, el director d’orquestra Ludwig Wicki. «Hem treballat junts durant 15 anys», remarca entre lloances al seu treball.

Per conversa telefònica, Shore, nascut a Toronto fa 76 anys, transmet una profunda passió per la seva música amb la seva veu, a estones gastada, d’anys i anys d’experiènci­a, a estones lluminosa, fins i tot es podria dir que brilla. La seva veu es pot «veure» i evoca així l’experiènci­a que ell mateix descriu d’escoltar la seva banda sonora més cèlebre. Més d’una vegada ha relatat que es va sentir com Frodo, amb l’anell a la butxaca, quan va ser elegit per a la missió de posar la banda sonora a El senyor dels anells. Crear «un mirall musical» de l’obra.

La primera pel·lícula de la trilogia de J. J. R. Tolkien que Peter Jackson va portar el 2001 al cine, La comunitat de l’anell, va aconseguir un Oscar per la seva banda sonora. La tercera, El retorn del rei, en va guanyar dos per la seva música el 2003: millor banda sonora i millor cançó. Shore assaja una broma quan suggereix que el doblet d’aquesta última va ser per compensar el clamorós buit de Les dues torres, que en realitat no va ser premiada perquè l’Acadèmia va valorar que era una continuaci­ó i no un treball musical diferencia­t.

Quatre anys de treball

Shore va conduir per primera vegada una orquestra per interpreta­r la simfonia completa que havia creat, la de la trilogia, el 2003 a Wellington. «Vaig estar quatre anys per compondre-la –recorda el músic– . Va ser un honor i una responsabi­litat portar el món de Tolkien a la vida». El profund respecte que sent per l’obra de l’autor britànic el va portar a embarcar-se en el projecte monumental de Jackson des del primer moment en què va trepitjar el rodatge, amb un minuciós treball sobre la seva prosa i poesia per musicalitz­ar el relat.

L’experiènci­a va ser tan grata que no va dubtar a repetir amb la següent trilogia de pel·lícules que va idear Jackson a partir del llibre El hòbbit, també de Tolkien. Tot i que no va tenir el mateix reconeixem­ent, Shore està molt satisfet del treball que en va resultar: «Vaig compondre una suite que es va interpreta­r als Estats

Units», detalla, tot i que mai s’havia portat a una experiènci­a de cine i pel·lícula com la d’El senyor dels anells.

La seva implicació en la posada en escena de l’espectacle és total allà on es programa. El cor original infantil, per exemple, estava compost només per nens, però en les diferents adaptacion­s valora la qualitat de les veus que l’integren i la mida del grup, que de vegades és mixt, com és el cas del Cor Vivaldi, que actuarà al Palau Sant Jordi de Barcelona. «Són fantàstics», apunta el compositor.

Destacable­s són els treballs dels tres cors amb veus en idiomes no només estranys, sinó directamen­t inventats, com la llengua negra dels orcs de Mordor, i diferents llengües èlfiques, com el sindarin i el quenya. La música dels elfs té tocs orientals amb instrument­s de l’Índia. Isengard és l’edat industrial i aquesta evocació l’aconseguei­x amb compassos que semblen inacabats, i els cors que acompanyen les escenes de Moria, terra de nans, estan inspirats en veus masculines com les de cors de miners.

Shore també té paraules per al desenvolup­ament instrument­al que va executar el compositor Bear McReary per a la sèrie d’Amazon basada també en l’univers de Tolkien, Els anells del poder. «Vaig compondre’n la peça principal pensant en una transició musical per al salt del temps en què té lloc la història, ja que són diferents edats, i McReary va fer un gran treball amb la seva banda sonora», afirma. El compositor de la sèrie es va recolzar en el minuciós treball de Shore per mantenir els temes i línies caracterís­tiques de les músiques dels nans i els orcs, a més dels elfs.

Recalca que el concert, si es compten les tres pel·lícules juntes com a experiènci­a, «sumen 12 hores d’altíssima qualitat, la que es mereixen els fans de la saga». El compositor canadenc va veure en la trilogia una oportunita­t de crear una òpera. No només uns compassos, sinó una estructura major i cohesionad­a, ha explicat en repetides ocasions. S’aixeca el teló avui mateix.

Les tres cintes juntes sumen «12 hores d’altíssima qualitat, la que es mereixen els fans»

 ?? El Periódico ?? El compositor canadenc Howard Shore, en una imatge promociona­l.
El Periódico El compositor canadenc Howard Shore, en una imatge promociona­l.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain