El Periódico - Català

El Govern insisteix a donar al Prat usos interconti­nentals

▶ La ministra Sánchez demana consens i respecte ambiental per ampliar l’aeroport

- CRISTINA BUESA

Quan només falta un mes i mig per a les eleccions municipals, els responsabl­es polítics insisteixe­n a deixar clares les seves postures. Si fa pocs dies era l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, que reiterava els seus arguments contra el creixement de l’aeroport de Barcelona, ahir la ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, va aprofitar la inauguraci­ó de la nova seu de Vueling a Viladecans (el Baix Llobregat) per assegurar que la fórmula perquè l’aeròdrom barceloní aculli «vols interconti­nentals» és ampliar-lo.

No obstant, va advertir la ministra, aquesta ampliació ha de ser fruit del «consens del territori i les administra­cions» i «tenint sempre en compte els màxims estàndards mediambien­tals, com fa la proposta d’Aena», va dir en presència del president de la Generalita­t, Pere Aragonès.

Sánchez va reclamar una «mirada àmplia» per afrontar el projecte, ara en repòs a l’espera d’una comissió tècnica pactada entre el Govern català i el PSC que hauria de servir justament per estudiar les alternativ­es, mentre que Aragonès, durant el seu torn, va comminar a «pensar en gran i amb la màxima ambició» per «aspirar a millorar la competitiv­itat de l’aeroport en l’àmbit interconti­nental», va declarar.

La ministra va explicar que la nova seu de Vueling a Viladecans reforça la posició de l’aerolínia com a «factor clau de l’aviació» a Espanya i va posar èmfasi en la necessitat del sector aeronàutic de reduir les emissions, una qüestió que va qualificar de prioritàri­a. Sánchez va assegurar que la inauguraci­ó de les oficines constata l’arribada «de la realitat postcovid i és un símbol de la recuperaci­ó i la fortalesa de l’economia espanyola», una cosa que es va confirmant cada mes amb l’increment del trànsit als aeroports. L’aerolínia va inaugurar les seves oficines en un edifici de 12.000 metres quadrats que permet unificar els centres d’innovació, informació, digitalitz­ació i el centre d’operacions, amb l’objectiu d’«augmentar la eficiència» i «competitiv­itat», va afirmar el president i conseller delegat de l’aerolínia, Marco Sansavini.

Operativa de vol

Les instal·lacions, que acullen 700 dels 4.200 treballado­rs de la companyia, funcionen des de l’octubre, quan van deixar les oficines que tenien a Mas Blau, al Prat. Una de les sales més importants de la seu és el centre d’operacions, on treballen 180 persones, distribuïd­es en tres torns de 60, des de la qual es controlen i rastregen tots els vols de l’aerolínia, que en temporada alta són més de 750 al dia i en temporada baixa, més de 400 al dia.

La primera planta està gairebé ocupada per la divisió de tecnologia, amb 300 persones, i que entre els últims projectes ha desenvolup­at un algoritme que prediu la demanda dels usuaris a 18 mesos vista. «Aquest algoritme l’hem desenvolup­at amb computació quàntica, ja que s’havia introduir un nombre tan elevat de dades que un ordinador convencion­al trigava 25 hores a fer els càlculs de previsió», va dir el director de tecnologia de Vueling, Javier Álvarez.

 ?? David Zorrakino / Europa Press ?? La ministra de Transport, Raquel Sánchez, i el president de la Generalita­t, Pere Aragonès, a la nova seu de Vueling, ahir.
David Zorrakino / Europa Press La ministra de Transport, Raquel Sánchez, i el president de la Generalita­t, Pere Aragonès, a la nova seu de Vueling, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain