El Periódico - Català

Eva Green, el rostre del misteri

- DESIRÉE DE FEZ

poden veure al cine en la luxosa i costosa revisió del clàssic d’Alexandre Dumas ‘Los tres mosquetero­s: D’Artagnan’, dirigida per Martin Bourboulon.

Eva Green (París, 1980) ha aconseguit una cosa molt difícil per a una persona que, per la seva professió, ha d’estar molt exposada (almenys durant les temporades de promoció de les seves pel·lícules): ser increïblem­ent enigmàtica. Des del seu debut amb Els somiadors (2003) de Bernardo Bertolucci i fins al dia d’avui, en un moment en què la intimitat de les personalit­ats públiques és un miracle, l’actriu francesa ha conservat un halo de misteri.

És difícil precisar com ho ha fet, però segur que hi han tingut alguna cosa a veure diversos factors. El primer, l’extremadam­ent gelosa que ha sigut sempre amb la seva vida privada. Ni tan sols l’enorme visibilita­t que li va donar la pel·lícula de Bertolucci, les escenes de sexe de la qual van ser molt comentades, o convertir-se el 2006 en Noia Bond a Casino Royale (i, de passada, desactivar la naturalesa accessòria de la majoria de personatge­s femenins de la saga) van poder amb la seva intimitat i la seva discreció.

El segon, la seva fugida deliberada de tot el que no sigui estrictame­nt cinematogr­àfic, de la sobreexpos­ició que s’exigeix a les estrelles si volen mantenir-se brillants en una indústria tan atractiva (quan les acull) com impia (quan se’n cansa).

Un tercer podria ser l’extremada timidesa que sempre ha confessat i demostrat. I un quart és, sens dubte, el seu físic. Més enllà de la seva indiscutib­le bellesa, Eva Green és tan magnètica com enigmàtica. Dins i fora de la pantalla, els seus ulls blaus són inconfusib­les i són plens de misteri.

En el seu nou treball, Los tres mosquetero­s: D’Artagnan (2023), superprodu­cció francesa, dona vida a Milady. En 20 anys al cine, Eva Green s’ha construït una filmografi­a sòlida però sense patrons clars, tot i que sí que s’hi adverteix una tendència natural als gèneres purs i una fugida cada vegada més gran dels personatge­s sexualitza­ts.

Ha fet cine comercial i propostes més minoritàri­es, pel·lícules de directors consagrats i d’autors que comencen, cine a Hollywood i a Europa. També ha fet molta televisió. Entre altres coses, ha sigut Sibila

En 20 anys, Green s’ha construït una filmografi­a sòlida però sense patrons clars

de Jerusalem a El regne del cel

(2005) de Ridley Scott, ha sigut actriu fetitxe de Tim Burton (Ombres tenebroses, El hogar de Miss Peregrine para niños peculiares, Dumbo) i ha treballat a les ordres de Bertolucci, Roman Polanski (Basada en fets reals) o J. A. Bayona, que la va dirigir en els dos primers capítols de Penny Dreadful (2014-2016). Per la seva interpreta­ció en aquesta sèrie va ser nominada als Globus d’Or.

A totes aquestes pel·lícules i sèries està esplèndida. Com també ho està en dues propostes menys conegudes: Proxima

(2019), drama d’Alice Winocour en el qual encarna una astronauta que intenta conciliar vida profession­al i personal, i el thriller

amb elements de terror Nocebo

(2022), de Lorcan Finnegan. La seva interpreta­ció en totes dues és espectacul­ar.

 ?? ?? Vincent Cassel i Eva Green, en un fotograma de ‘Los tres mosquetero­s: D’Artagnan’.
Vincent Cassel i Eva Green, en un fotograma de ‘Los tres mosquetero­s: D’Artagnan’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain