El Periódico - Català

L’«autonomia estratègic­a» de Macron esquerda la unitat europea

▶ Les declaracio­ns del president de França prenent distàncies amb Washington en el conflicte entre la Xina i Taiwan han obert una nova bretxa entre els socis europeus

- SILVIA MARTÍNEZ

No és la primera vegada que les paraules del president de França, Emmanuel Macron, o la seva manera d’interactua­r, causen irritació a la Unió Europea. El mes de novembre del 2019, va arribar a dir que la falta de lideratge nord-americà –Trump ocupava llavors la Casa Blanca– estava provocant la «mort cerebral» de l’Aliança Atlàntica. Uns mesos abans, i malgrat l’exclusió de Rússia del G-8 (ara convertit en G-7) per l’annexió il·legal de Crimea, obria les portes de la seva residència d’estiu al president rus, Vladímir Putin, per parlar dels desafiamen­ts globals sense informar la resta de presidents europeus, cosa que va generar un profund malestar. No obstant, poques vegades les seves declaracio­ns havien obert una bretxa tan instantàni­a com en els últims dies, després del seu viatge oficial a la Xina i la reunió amb el president Xi Jinping.

En les entreviste­s amb Politico i el diari Les Echos publicades en el seu retorn de Pequín, el dirigent francès –que té un foc a casa per la nova llei de les pensions– es distanciav­a de Washington, principal aliat de la UE contra Moscou en la guerra d’Ucraïna, en un altre polèmic conflicte: el que enfronta Taiwan i la Xina, que considera el territori taiwanès com una província rebel. I ho feia en nom de l’«autonomia estratègic­a», un concepte que va aparèixer fa una dècada en relació amb la indústria de la defensa europea, que apunta a la capacitat europea d’actuar de manera autònoma, que Macron va propulsar després d’arribar a l’Elisi fa sis anys, el 2017, durant un discurs a la Sorbona, i que s’ha convertit en la pedra angular del seu full de ruta europeu.

«El pitjor seria pensar que els europeus ens hem de convertir en seguidors en aquest tema i adaptar-nos al ritme nord-americà o a una reacció exagerada xinesa», al·legava Macron sobre el conflicte de Taiwan. «Els europeus hem de despertar. La nostra prioritat no és adaptar-nos a l’agenda dels altres a totes les regions del món. La trampa per a Europa seria que, en un moment en què està deixant clara la seva posició estratègic­a, en què és més autònoma estratègic­ament del que ho era abans de la covid, es veiés embolicada en un desgavell del món i en crisis que no serien les nostres. Si es produeix una acceleraci­ó del duopoli, no tindrem temps ni mitjans per finançar la nostra autonomia estratègic­a i ens convertire­m en vassalls, mentre que podem ser el tercer pol si disposem d’alguns anys per poder construir-lo», afegia.

Control de danys

Malgrat l’operació de control de danys posada en marxa aquesta setmana per l’Elisi, que ha negat qualsevol equivalènc­ia entre la Xina i els EUA, alguns països a Europa –particular­ment de l’est, com Polònia, i països bàltics, com Lituània– han vist en la reacció de Macron un desaire innecessar­i en el moment més inoportú possible, quan la guerra a Ucraïna exigeix més unitat que mai. Segons el parer del primer ministre polonès, Mateusz

Morawkieki, un dels aliats més ferms de Washington a Europa, el que Europa necessita no és construir una «autonomia estratègic­a» davant els EUA sinó desenvolup­ar un «partenaria­t estratègic» amb els EUA.

«Alguns dels líders europeus han anat recentment a Pequín buscant, de manera miop, vendre més a la Xina a un cost geopolític enorme. I, així, fer-nos més dependents de la Xina i no menys. No entenc el concepte d’autonomia estratègic­a si significa disparar-nos al nostre propi genoll i cometre amb la Xina el mateix error que amb Rússia. L’autonomia europea sona genial però significa canviar el centre de gravetat de la UE cap a la Xina i trencar llaços amb els EUA», criticava el conservado­r polonès, durant un discurs en el think tank Atlantic Council, relacionan­t el que passa a Ucraïna amb el que podria passar a Taiwan.

«Està clar que hi pot haver matisos entorn de la taula del Consell Europeu. Alguns líders europeus no dirien les coses de la mateixa manera que Macron... (però) crec que bastants pensen realment com

Dimarts vinent hi haurà un debat al Parlament Europeu sobre les relacions entre Europa i la Xina

Macron», estima el president del Consell Europeu, Charles Michel.

Tot i que el liberal francès s’ha convertit en el gran paladí de l’«autonomia estratègic­a», en realitat tots els líders europeus comparteix­en la necessitat d’avançar cap a més independèn­cia, si no en defensa, on l’OTAN continua sent el pilar central, almenys en matèria energètica o en la cadena de subministr­ament de matèries primeres essencials.

Ofensiva diplomàtic­a a Pequín

La polèmica s’ha produït després de l’ofensiva diplomàtic­a europea a Pequín –a més de Macron també han passat per la capital xinesa Pedro Sánchez i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, així com la ministra alemanya d’Exteriors, Annalena Baerbock– per mirar de convèncer la Xina d’utilitzar els seus tentacles polítics i econòmics amb Rússia per accelerar la recerca de la pau a Ucraïna. Una ofensiva que, igual que les paraules de Macron, ha generat suspicàcie­s en alguns grups polítics i estats membres que no veuen ni útil ni necessari l’acostament a Pequín.

«Som capaços de defensar Europa sense l’ajuda xinesa. En lloc de sol·licitar assistènci­a, hauríem de projectar les nostres fortaleses, i mostrar al món que Ucraïna, Europa i els Estats Units estan disposats i són capaços d’assegurar el continent europeu. Aquest és l’únic senyal que hauríem d’estar enviant perquè «no hi ha substitut per a la unitat transatlàn­tica. Hem de protegir-la i defensar-la, no desmantell­arla», advertia el ministre d’Exteriors lituà, Gabrielius Landsbergi­s, en un llarg al·legat en defensa de la relació transatlàn­tica i en contra d’una autocràcia xinesa que considera una amenaça. «Durant anys Occident deia que la cooperació econòmica persuadiri­a els dictadors perquè recolzessi­n l’ordre internacio­nal basat en normes. Però tot el que hem fet és alimentar les seves economies mentre els permetíem trencar totes les regles. La Xina aposta pel fet que repetirem aquest error. És hora de provar una altra cosa», reivindica­va en nom d’un dels països més atlantiste­s del bloc.

«Necessitem el lideratge de la UE i els EUA més que mai. Els règims autoritari­s i actors aliens al mercat continuen soscavant l’economia i la seguretat mundials. En un món així s’haurien d’acostar, no allunyar-se, sempre que sigui possible», deia també el vicepresid­ent de la Comissió, Valdis Dombrovski­s, sobre la importànci­a de reforçar els llaços amb un país com els EUA. «Les declaracio­ns de Macron han dividit Occident i han reforçat els nostres competidor­s autocràtic­s. És un mal començamen­t a un debat urgent sobre les relacions d’Europa amb la Xina», critica el president del Partit Popular Europeu a l’Eurocambra, Manfred Weber, que juntament amb altres grups ha promogut un debat que tindrà lloc dimarts en el ple del Parlament Europeu.

 ?? ??
 ?? Damien Meyer / AFP ?? Pintades en contra del president Macron al costat d’una terrassa a París.
Damien Meyer / AFP Pintades en contra del president Macron al costat d’una terrassa a París.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain