El Periódico - Català

L’aposta espanyola per a la presidènci­a de la UE

Sánchez planteja apostar per l’autonomia estratègic­a des del punt de vista de la transició ecològica, l’economia, l’alimentaci­ó i la salut. Macron, per la seva banda, demana més sobirania europea en l’àmbit de la defensa, com va recordar en el Consell de

- MARIO SAAVEDRA

Fa un any, la presidènci­a de torn francesa de la Unió Europea va viure un tomb inesperat. Rússia havia envaït Ucraïna per a sorpresa del món, i el Vell Continent es va despertar bruscament del seu somni de pau total. El conflicte era molt a prop, i això ho canviaria tot. Els líders europeus es van reunir al Palau de Versalles, als afores de París, van acordar corregir el rumb i tornar a posar el focus en la qüestió militar, en la compra d’armament i en la inversió en defensa. Parlaven de sobirania estratègic­a. No dependre per a tot de l’exterior, ja sigui de les mascaretes fabricades a la Xina o de la indústria militar dels Estats Units.

«En vista de l’augment de la inestabili­tat, la competènci­a estratègic­a i les amenaces a la seguretat, hem decidit assumir més responsabi­litat respecte de la nostra seguretat i adoptar noves mesures decisives per construir la nostra sobirania europea, reduir les nostres dependènci­es i dissenyar un nou model de creixement per al 2030», es llegia en la declaració final. Per fer-ho, es comprometi­en «al reforç de les nostres capacitats de defensa, la reducció de la nostra dependènci­a energètica, i el desenvolup­ament d’una base econòmica més sòlida».

Un any més tard, Espanya prepara la seva pròpia presidènci­a del Consell, que començarà el mes de juliol d’aquest any. S’impulsarà l’autonomia estratègic­a, sí, però el focus no serà en la independèn­cia militar, com es va intentar a Versalles, sinó en els temes que afecten la població, indiquen fonts governamen­tals. No és el moment de clamar per una independèn­cia en defensa dels Estats Units, mentre Washington assumeix la part més important de la factura de la guerra a Ucraïna.

Quatre eixos

Si tot segueix el guió que es conjumina a la Moncloa i al Ministeri d’Exteriors, els eixos d’autonomia estratègic­a que mirarà de posar Sánchez sobre la taula giraran entorn de quatre eixos: la transició ecològica, l’economia, l’alimentaci­ó i la salut. Es parlarà molt sobre com abaixar els preus dels aliments, garantir els subministr­aments de microxips, la producció per a panells solars. Sobre com es pot enfortir la indústria europea o garantir el subministr­ament dels insummes de salut, apresa la lliçó després de la pandèmia. I sobre alimentaci­ó, un tema per al qual s’intentarà fer avançar l’agenda llatinoame­ricana, amb un acord comercial en potència. Però no es tractarà d’accelerar la sobirania militar, ni de posar distància amb el soci americà.

I en això xoca Sánchez amb l’esperit i el discurs del seu homòleg Macron. Després del viatge a la Xina, Emmanuel Macron ha demanat més autonomia dels Estats Units per a les decisions geopolítiq­ues d’Europa. El president francès afirma que la Unió no pot dependre de la política dictada per Washington i que l’autonomia estratègic­a d’Europa significa, des del seu punt de vista, no arriscar-se al fet que el continent es vegi arrossegat a crisis que no són seves; admetre el desacord amb els EUA i tenir una estratègia europea pròpia sobre Ucraïna, la Xina i les sancions a Rússia. Els europeus, va dir, «no hem de fer simplement seguidisme en aquest tema ni anar al ritme nord-americà o de les reaccions exagerades de la Xina», va remarcar.

 ?? Efe / Moncloa ?? El president espanyol, Pedro Sánchez, i el xinès, Xi Jinping.
Efe / Moncloa El president espanyol, Pedro Sánchez, i el xinès, Xi Jinping.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain