El Periódico - Català

L’escalada bèl·lica al Sudan deixa encara més víctimes

▶ Metges sudanesos confirmen «un gran nombre de morts» pels combats

- EL PERIÓDICO

El grup paramilita­r Forces de Suport Ràpid (FAR) i l’Exèrcit sudanès es van acusar mútuament ahir d’haver atacat les seves respective­s unitats després de setmanes de tensió entre les dues parts, en el que suposa una greu escalada al país africà. El Comitè de Metges del Sudan va confirmar que aquests combats ja han deixat «un gran nombre de màrtirs i ferits» impossible de concretar de moment pel caos i la violència regnants, segons informa l’agència Efe. Fins ara, l’organisme només ha pogut concretar almenys tres civils morts i nou ferits durant les primeres hores de les hostilitat­s, però adverteix que en són molts més.

Les Forces Aèries han començat a bombardeja­r posicions de les FAR després que aquestes avancessin en una batalla campal i afirmessin haver ocupat el Palau Presidenci­al i l’aeroport de Khartum, entre diversos punts estratègic­s de la capital del Sudan.

L’Exèrcit va assenyalar en un altre comunicat que en aquests bombardejo­s han destruït el campament de Soba, el lloc on aquest matí han començat els atacs. «Confirmem que hi ha un gran nombre de màrtirs i hi ha una gran quantitat de persones ferides que segueixen atrapades en els enfrontame­nts», va informar el Comitè de Metges del Sudan, font habitual d’organismes internacio­nals durant passats episodis de violència al país. «Fem una crida a totes les forces per aturar els enfrontame­nts immediatam­ent i obrir un trajecte segur perquè els ferits puguin rebre atenció mèdica», va afegir l’entitat.

Atac brutal

Les FAR van acusar l’Exèrcit sudanès de llançar una acció contra aquesta base de Soba i ho van qualificar d’«atac brutal», mentre que les Forces Armades van assegurar que ho van fer en resposta a un atac que les FAR havien portat a terme prèviament a Khartum. Així mateix, aquest grup armat ha fet una crida al «poble sudanès i a l’opinió pública internacio­nal i regional perquè condemnin aquest comportame­nt covard».

Per la seva banda, el portaveu de l’Exèrcit sudanès, Nabil Abdullah, va dir a la ràdio oficial Omdurman: «Les Forces de Suport Ràpid van atacar les nostres forces a diversos llocs, i això requeria una resposta», sense donarne més detalls.

Testimonis directes van assenyalar que hi va haver també un tiroteig als voltants del quarter general de l’Exèrcit i la residència del líder militar i president del Consell Sobirà, Abdel Fattah alBurhan. Així mateix, l’Exèrcit ha tancat les carreteres que condueixen al Palau de la República amb vehicles blindats, segons les fonts.

Tres persones mortes

A primera hores de la tarda es confirmava la mort d’almenys tres persones. Durant tota la jornada ha regnat el caos i la confusió sobre la magnitud de l’enfrontame­nt militar. Després que circulés la notícia que les FAR s’havien apoderat del Palau Presidenci­al,

l’Exèrcit va negar aquesta acció i va assegurar que el grup paramilita­r s’estava veient afectat per nombroses baixes.

«Les Forces de Suport Ràpid difonen notícies falses des de fora del Sudan i reclamen el control de la Comandànci­a General i el Palau de la República», van assenyalar les Forces Armades sudaneses en un comunicat.

En un altre comunicat, les unitats castrenses van admetre que membres de les Forces de Suport Ràpid estaven pressionan­t les seves unitats per controlar els principals edificis del país, però advertien.

 ?? AFP ?? Diversos veïns passen al costat d’un cotxe dels paramilita­rs de les FAR, ahir a Khartum, la capital sudanesa.
AFP Diversos veïns passen al costat d’un cotxe dels paramilita­rs de les FAR, ahir a Khartum, la capital sudanesa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain