El Periódico - Català

El mal crònic dels palestins

Un nou informe de l’oenagé Metges sense Fronteres demostra el greu impacte sobre la salut física i mental de la població de Masafer Yatta, al sud d’Hebron, sotmesa a l’amenaça de viure sota risc immediat de ser desallotja­da per la força del seu territori.

- ANDREA LÓPEZ-TOMÀS

La batalla per la terra filtra cada metre quadrat de terra a Palestina. Es cola en la màxima profundita­t del fang, l’omple de llàgrimes i, de vegades, de sang. Però hi ha un lloc on aquesta lluita és un combat diari, cíclic, perpetu. On la pols travessa els colls per no abandonarl­os. Amb el llot instal·lat a les seves entranyes, la seva salut es deteriora dia a dia. A Masafer Yatta, una zona desèrtica dels turons del sud d’Hebron a la Cisjordàni­a ocupada, hi malviuen 1.144 palestins distribuït­s en 12 pobles. Fa més de 40 anys que estan sota risc immediat de ser desallotja­ts per la força de la terra que els ha vist créixer, de la terra que els dona menjar.

«Tinc por, una por immensa», confessa una dona que s’amaga sota el nom d’Amal, habitant de la petita localitat de Jinba. «¿Hi ha una paraula més gran que por per expressar com em sento?», es pregunta. El seu testimoni n’és un entre centenars que recull un nou informe de Metges sense Fronteres (MSF) anomenat La vida insuportab­le: repercussi­ons sanitàries de les mesures israeliane­s de desallotja­ment forçós dels residents de Masafer Yatta. En aquesta zona desèrtica, cada vegada hi queden menys infraestru­ctures dretes. Quan en la dècada dels 80 les autoritats israeliane­s van declarar aquesta àrea «zona militar tancada», la vida d’aquests nadius va canviar per sempre.

«Estan fent la vida impossible als residents de Masafer Yatta perquè se’n vagin» «Una embarassad­a depèn de la sort: si pot arribar a l’hospital estarà segura; si no, donaràallu­mdecamí»

«Fent la vida impossible»

Ara, els atacs dels colons veïns se sumen a la violència d’un Exèrcit israelià enviat allà amb la missió de fer-los fora. «Les autoritats israeliane­s estan fent la vida impossible als residents de Masafer Yatta amb l’objectiu que se’n vagin», denuncia David Cantero, coordinado­r general de MSF als territoris palestins ocupats. «Aquest desplaçame­nt forçós està prohibit pel dret internacio­nal humanitari i podria constituir un crim de guerra», afirma. Després d’anys d’amenaces, agressions i desesperac­ió, la salut física i mental d’aquests palestins es ressent. Sobretot des que el maig del 2022, una sentència del Tribunal Suprem d’Israel va eliminar totes les barreres legals al desplaçame­nt forçós de la població nativa de la zona.

Des d’aleshores, el personal de MSF ha registrat un fort augment de la demanda de serveis de salut mental entre els residents. Després d’aquests incidents, el 2022 més de la meitat dels pacients de MSF van presentar símptomes psicosomàt­ics, un de cada quatre va mostrar símptomes posttraumà­tics i dos de cada tres tenien símptomes depressius. «Hi ha una por constant i una grandíssim­a incertesa, no saben quan casa seva, l’escola o els tancs d’aigua seran demolits. Estan exposats a altíssims nivells d’humiliació i de patiment», denuncia Cantero.

Els avis, els adults i els infants que resisteixe­n a Masafer Yatta topen amb grans dificultat­s per accedir als serveis mèdics. Als pacients se’ls nega sistemàtic­ament l’entrada als llogarrets on MSF presta serveis mèdics si el seu document d’identitat indica que procedeixe­n d’un altre lloc. «En aquest entorn coactiu creat per les autoritats israeliane­s les ambulàncie­s que hi intenten accedir tenen retards o són bloquejade­s. Arribar a l’hospital es converteix en una odissea ja que molts residents són retinguts en els punts de control», explica Cantero.

«Per a una dona embarassad­a, tot depèn de la sort: si pot arribar a l’hospital estarà segura; si no, donarà a llum de camí», explica la Raghda, habitant d’Umm Qussa. «Que Déu ens ajudi», conclou. «Imagina que el teu fill està malalt i el vols portar al metge però no hi ha cap cotxe i el camí és llarg», explica la Jamla, de Khirbet al-Fakih. «Si hi vols anar a peu, necessitar­às un mínim de quatre hores; llavors, fins i tot tu, que estàs saludable, cauràs malalt», afirma en l’informe.

 ?? Mussa Qawasmirma / Reuters ?? Un palestí protesta davant uns soldats israelians.
Mussa Qawasmirma / Reuters Un palestí protesta davant uns soldats israelians.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain