El Periódico - Català

El problema de la vivenda copa la trobada socialista a València

▶ El partit proposa vetar els pisos turístics i demana que els ajuntament­s multin ja els puters ▶ «No s’entén que el PP digui no a una llei que ni tan sols coneix», diu Ximo Puig

- A. SORIA / D. A. SAN JOSÉ M. HERNÁNDEZ

El greu problema de la vivenda a Espanya va centrar bona part de les declaracio­ns polítiques que presidents, alcaldes i candidats van oferir al llarg de la Conferènci­a Municipal del PSOE de València. El pacte per a l’aprovació de la nova llei urgeix uns alcaldable­s i virtuals presidents autonòmics que s’enfronten a uns comicis en 44 dies, i arribar al 28 de maig amb una legislació que cedeix a les autonomies competènci­es en matèria habitacion­al serà una arma llancívola contra la dreta, que ja va avançar que hi votaria en contra.

«No s’entén que el PP digui no a una llei que ni tan sols coneix», va dir Ximo Puig als mitjans de comunicaci­ó. El president valencià va reconèixer els «greus problemes» de la seva comunitat per oferir solucions habitacion­als a les persones i famílies que no poden accedir a una vivenda, així que en el PSPV estan determinat­s a reaccionar. «Aquesta llei és un pas endavant, el Consell va aprovar la Llei de Funció Social de la Vivenda però cal anar més enllà amb la construcci­ó de vivenda pública i garantir l’accés a un lloguer o a l’adquisició d’una casa», va afirmar Puig.

Les crítiques al PP van ser recurrents, i Puig va remarcar l’arrelament local i autonòmic que tenen els socialiste­s davant el debat estatal en què se submergeix­en els populars valencians, sense una agenda per al País Valencià que sí que ha reivindica­t Puig.

També Sandra Gómez, vicealcald­essa de València, va marcar posició respecte a la vivenda assenyalan­t que el consistori declararà tota la ciutat com a zona tensionada per poder limitar els preus del lloguer. «L’aplicació de la llei serà immediata per evitar l’asfíxia de milers de famílies», va dir, declaracio­ns que van compartir alcaldable­s d’altres grans localitats com Jaume Collboni, de Barcelona.

La convenció va servir per aprovar el programa marc de les eleccions municipals que, entre altres mesures, inclou la limitació dels pisos turístics i que els ajuntament­s sancionin ja els consumidor­s de prostituci­ó, sense esperar que el Congrés aprovi la proposició de llei del grup socialista contra el proxenetis­me que contempla aquesta possibilit­at.

L’ordenança de Sevilla

Fonts del PSOE van explicar que des de fa gairebé una dècada a Sevilla hi ha una ordenança, en què s’han basat, que multa els puters i prohibeix la publicitat en zones públiques. Si algun ajuntament ho vol fer, sostenen, compta amb aquest precedent sense que sigui necessari un marc legal nacional perquè la «política de sancions és competènci­a municipal».

El text del PSOE recull la «tolerància zero» del partit amb el «foment de la prostituci­ó» i «multes per als que consumeixe­n serveis sexuals». Un comportame­nt, apunten, que «la societat patriarcal s’ha preocupat de transmetre i mantenir». «La demanda de serveis sexuals és l’element determinan­t de l’existència d’aquesta greu manifestac­ió de violència cap a les dones».

Una recent sentència del Tribunal Suprem ha fet que els socialiste­s també recullin en el seu programa la regulació dels pisos turístics per frenar l’expulsió dels veïns del centre per l’encariment dels lloguers. Les ciutats del PSOE «limitaran el creixement desproporc­ionat dels pisos turístics». «Treballare­m per una regulació equilibrad­a per a les activitats turístique­s que afectin la convivènci­a entre veïns i visitants».

Aquest pas s’ha fet després que el Suprem hagi avalat recentment la prohibició dels pisos turístics a Palma aprovada pel Govern de PSOE, Podem i Més el juny del 2018. En el rerefons d’aquesta decisió, que va tombar la sentència prèvia del Tribunal Superior de Justícia de les Balears, figura que aquest acord municipal «no prohibeix» l’activitat econòmica d’allotjamen­t turístic sinó que en limita el nombre que hi pot haver en una zona. Fonts del partit asseguren que aquesta regulació que aspiren a generalitz­ar podria ser similar a les de les zones saturades del soroll, que impedeix l’obertura de més bars, però no es tractaria d’acabar amb els pisos turístics que ja hi ha.

El programa marc recull la «tolerància zero» del partit amb el «foment de la prostituci­ó»

 ?? Kai Försterlin­g / EFE ?? L’expresiden­t José Luis Rodríguez Zapatero, amb el president de la Generalita­t valenciana, Ximo Puig, i la ministra María Jesús Montero.
Kai Försterlin­g / EFE L’expresiden­t José Luis Rodríguez Zapatero, amb el president de la Generalita­t valenciana, Ximo Puig, i la ministra María Jesús Montero.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain