El Periódico - Català

Ayuso, la por de Feijóo el 28-M

Guanyar el PSOE en places clau i treure pit davant la baronessa són els dos reptes en les municipals i autonòmiqu­es de maig del líder del Partit Popular, que tem la possibilit­at que la presidenta de la Comunitat de Madrid doni l’única campanada en els com

- Pilar Santos

Alberto Núñez Feijóo, l’home de les quatre majories absolutes (a Galícia), ha de demostrar (a Madrid) el 28 de maig si val tant com diuen les enquestes. En les eleccions municipals i autonòmiqu­es es veurà si existeix l’efecte Feijóo o si només és un miratge fruit del trauma que va viure el seu partit ara fa 13 mesos. La missió del cap de l’oposició és doble: ha de plantar cara al PSOE i també s’ha d’enfortir dins del PP.

Comparacio­ns internes

Entre els dirigents del PP ja es parla obertament aquests dies del risc que corre Feijóo si el 28-M el partit no aconseguei­x governar en cap comunitat autònoma nova i, en canvi, Isabel Díaz Ayuso sí que aconseguei­x avançar a Madrid i arriba a la majoria absoluta. «Si ella aconseguei­x aquest avantatge i el PP no arrabassa al PSOE ni la Comunitat Valenciana ni cap altra autonomia important, com Aragó i Castella-la Manxa, la lectura serà clara: Ayuso està en ratxa i Feijóo no tira», adverteix un veterà del partit.

Alguns, no obstant, treuen ferro a l’assumpte i no es volen ni imaginar una nova crisi interna. Encara fa massa mal el xoc entre Ayuso i Pablo Casado, que va acabar caient en temps rècord al denunciar públicamen­t que el germà de la presidenta havia cobrat una comissió de 234.000 euros per la venda de mascaretes a la Comunitat en plena pandèmia.

«Aquestes conjecture­s són molt madridiste­s. Us encanta avançarvos als esdevenime­nts», diu un dels barons del PP que més s’hi juguen en aquests comicis. ¿Ayuso podria donar un cop a la taula abans de desembre i tombar Feijóo? «No, no m’ho plantejo. Feijóo s’haurà de recolzar més en ella si aconseguei­x l’absoluta, però també té altres barons potents. No només hi és ella. Som molts, al PP», continua.

A la Puerta del Sol

A la seu del Govern de la Comunitat de Madrid es nega la major, com diria Mariano Rajoy. «Qualsevol relleu aquest any destrossar­ia el partit», afirmen fonts de l’equip de la presidenta. «És un relat que s’utilitza més per atacar Feijóo que per enaltir Ayuso», afegeixen.

La dirigent conservado­ra ha dit en públic més d’una vegada que aquesta competició entre lideratges ha sigut habitual en el PP per la convivènci­a a la mateixa ciutat del poder autonòmic i del poder orgànic. I és cert. Hi ha l’antecedent d’Esperanza Aguirre i Rajoy. La llavors presidenta de Madrid semblava que competia pel lideratge del PP el 2008. Però també hi ha un antecedent més recent. L’any passat semblava que Casado tombava Ayuso, però al final va ser ella qui va guanyar. La política madrilenya busca la majoria absoluta, perquè la necessita si aspira a mesurar-se en el futur amb l’altre baró que l’ostenta en el PP: Juanma Moreno. Feijóo va mostrar des del primer moment la seva preferènci­a pel president d’Andalusia quan va formar el comitè de direcció i hi va integrar al nucli dur polítics que havien sigut els seus consellers a la Junta.

Els pactes amb Vox

I si la competició amb el PSOE a les places més importants i amb Ayuso no és poca, Feijóo també haurà de demostrar el 28-M que ha arribat per cosir les dretes. L’absorció de bona part de l’espai de Ciutadans ja es dona per fet, però el dirigent gallec haurà de recuperar una part dels vots que aquests últims anys han anat a parar a Vox.

Els conservado­rs esperen que el partit de Santiago Abascal perdi pistonada, tot i que no en excés, perquè és el soci més potent del PP en el bloc de la dreta, l’únic amb el qual podrà aliar-se per poder arrabassar alguns executius autonòmics al PSOE. Al País Valencià o a l’Aragó, per exemple, Vox serà necessari, segons les enquestes, perquè Carlos Mazón i Jorge Azcón, respectiva­ment, es converteix­in en presidents autonòmics.

El 28-M, més que mai en altres nits electorals, el partit més votat no podrà donar res per fet. Els «pactes de perdedors», com els anomena Feijóo, es multiplica­ran a esquerra i dreta en els dies posteriors. I si les aliances amb Vox permetran al PP governar en més autonomies i més alcaldies, també regalaran un argument al PSOE per mobilitzar els seus davant les eleccions generals de final d’any: cal impedir un Govern amb la ultradreta a Espanya.

«No he vingut a la política nacional per posar-me objectius fàcils, sinó per marcar reptes difícils», va afirmar Feijóo dilluns davant la junta directiva nacional. Si la millor manera de fer front a un problema és admetre’l, el polític gallec ja en té una part guanyada.

 ?? Juan Carlos Hidalgo / Efe ?? Isabel Díaz Ayuso i Alberto Núñez Feijóo, al març durant un acte amb llatinoame­ricans residents a Espanya.
Juan Carlos Hidalgo / Efe Isabel Díaz Ayuso i Alberto Núñez Feijóo, al març durant un acte amb llatinoame­ricans residents a Espanya.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain