El Periódico - Català

Junts promet aplicar en els ajuntament­s la «sobirania fiscal»

▶ El partit reclama desvincula­r els consistori­s dels oligopolis espanyols en el seu programa per a les municipals

- FIDEL MASREAL

El programa marc de les eleccions municipals que ha elaborat Junts per Catalunya promet aplicar la «sobirania fiscal» en els ajuntament­s que governi. És a dir, que els consistori­s només pagaran els impostos a l’Agència Tributària de Catalunya. Aquesta és una de les propostes del document a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, i que també planteja «fer efectiu» el mandat del referèndum de l’1O a escala municipal.

En concret, el programa promet aplicar la sobirania fiscal perquè tots els ajuntament­s i EMD [Entitats Municipals Descentral­itzades] paguin els impostos a l’Agència Tributària de Catalunya, amb l’objectiu que aquesta gestioni un volum superior de recaptació i d’informació tributària». L’objectiu

d’aquesta proposta és que l’Agència sigui una «veritable estructura d’estat per afrontar amb més garanties la culminació del procés d’independèn­cia».

En el procés cap a la independèn­cia, Junts proposa «reduir la dependènci­a dels oligopolis financers o energètics dependents de Madrid» perquè, segons el partit, «no només donen un servei deficient i car als ciutadans i les pimes catalanes, sinó que a més actuen com a actors polítics favorables a la unitat d’Espanya quan hi ha moments de crisi». El text no detalla com s’ha de portar a terme aquesta menor dependènci­a, però apunta que s’ha «d’afavorir la creació d’empreses» que posin fi a aquests oligopolis.

També, per afavorir el procés independen­tista, es demana apostar pels jutges de pau a escala municipal perquè «són garantia de coneixemen­t del dret, de la llengua i de la realitat social dels nostres municipis». Junts promet que els seus càrrecs locals reivindica­ran la vigència de l’1-O i treballara­n «per fer-ho efectiu».

La seguretat, també privada

El conjunt del programa marc destaca la seguretat com un dels eixos centrals i prioritari­s del partit. Destaca la proposta de la seguretat privada com a «recurs complement­ari que s’ha de poder explorar» per «dotar de servei espais i actes no previstos i que, per la seva dimensió, l’ajuntament no pot cobrir».

El text és un mínim comú denominado­r per a les 800 candidatur­es que presentarà Junts. En l’àmbit social destaca la creació d’una regidoria d’infància i la creació d’un observator­i de «la infància en risc i les seves famílies» per monitoritz­ar les diferents situacions. En matèria educativa, Junts reclama un «canvi d’actitud» de la conselleri­a de Josep Gonzàlez Cambray, d’ERC, perquè hi hagi col·laboració entre administra­cions. Quant a les propostes, demana ajuda per a extraescol­ars gratuïtes, el foment del català i la creació de programes per fomentar la salut mental a les escoles, entre d’altres. En salut, accelerar la primera visita als ambulatori­s i reduir les llistes d’espera en l’atenció especialit­zada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain