El Periódico - Català

Només compten les eleccions

EL NOSTRE MÓN ÉS EL MÓN La llei de vivenda tal com ha sortit indica que Sánchez prioritza les pròximes campanyes a l’ortodòxia econòmica

- | Joan Tapia Joan Tapia és president del Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO

D’aquí sis setmanes hi ha eleccions municipals (i autonòmiqu­es a una part d’Espanya). I al desembre, generals. Som ja en la fase més agressiva de la política. Després d’una legislatur­a de gran crispació i polaritzac­ió, els partits ja només raonen en clau electoral. I dues qüestions d’aquesta setmana, la decisió final de Ferrovial de traslladar la seu a Amsterdam i l’acord entre el Govern (PSOE, Yolanda i Podem) i ERC i Bildu sobre la llei de la vivenda, indiquen que Pedro Sánchez –amb una situació econòmica més bona que no s’esperava– supedita l’ortodòxia econòmica a guanyar les eleccions.

La decisió de Ferrovial de saltar de Madrid a Holanda per cotitzar a Wall Street, perquè és a Amèrica del Nord on ja té la major part del negoci i necessita més crèdit i capital, té lògica. Però és complicada. Que un «campió nacional», com diuen a França, emigri a l’estranger és sempre delicat. I el president de Ferrovial, Rafael del Pino Calvo-Sotelo, propietari del 20% del capital, va cometre un greu error polític quan ho va fer públic sense abans haverho mastegat amb el Govern. A més, el comunicat qüestionav­a la seguretat jurídica a Espanya. Encara que fos cert, no era oportú dir-ho perquè no era la raó principal, menys fins i tot quan forma part de les falques d’alguns mitjans empresaria­ls i de dretes contra el Govern.

El rebuig inicial de Sánchez és, per tant, comprensib­le, perquè feia mal a l’Executiu i podia perjudicar Espanya, que atrau molta inversió internacio­nal. Però, tot i que et disgusti, no pots escopir a la realitat. Espanya és Europa i Ferrovial –la majoria dels seus accioniste­s són avui fons internacio­nals que lògicament volen maximitzar el benefici–, si li convé, es pot instal·lar en un altre país del mercat únic. Del Pino, un home de caràcter difícil, es va equivocar, però el Govern l’ha superat al mantenir la batalla fins al final. ¿Per tossuderia?

Sánchez creu que en l’electorat –fins i tot a Catalunya– atacar Del Pino per poc patriota té més ganxo que acceptar els interessos d’una multinacio­nal espanyola que ha pecat d’altivesa. Ferrovial serà a Wall Street, però –pensa Sánchez— lamentar el «capitalism­e que no posa l’espatlla» tindrà premi polític. Ortodòxia econòmica sí –per a això hi ha Nadia Calviño–, però no l’any electoral si perjudica el candidat Sánchez.

Una cosa similar, però més greu, passa amb la llei de la vivenda, a la qual, tal com la volia Podem –i fins i tot ha empitjorat–, Nadia Calviño i el PSOE s’han oposat tota la legislatur­a. Va arribar la inflació del 8% i per protegir els inquilins –i salvar el xoc amb els socis– el Govern va limitar al 2% l’augment de lloguers el 2022. Val per un any. Però ara hi ha eleccions, i Sánchez sap que molts ciutadans pensen que els lloguers són massa alts i volen la protecció de l’Estat contra els que l’infantilis­me d’esquerres titlla de «fons voltors».

També creu que per guanyar ha de tancar files amb els seus socis –¿per ser coherent?– fent –això sí– que Yolanda Díaz, més presentabl­e, engoleixi en missa unitària els excitats de Podem. Per això ha tornat a cedir i ha donat llum verda a una llei que farà que el 2% es mantingui aquest any, que el 2024 pugi al 3% i que després mai mai els lloguers augmentin com l’IPC. A més, es posen més limitacion­s a les àrees tensionade­s, una realitat molt complicada.

És cert que a Espanya el lloguer és car i escàs. L’Estat hauria d’haver fet més vivenda pública –o concertada– de lloguer. Però si ha fallat, el remei etern no pot ser que els propietari­s (ni de bon tros tots són «voltors») no puguin tenir ni la rendibilit­at de l’IPC i carreguin a més amb els costos de mantenimen­t. I impagament­s i conflictes.

És elemental. Hi haurà menys pisos de lloguer perquè els propietari­s els aniran venent i els futurs inversors invertiran en altres negocis o en un altre país. Si la llei surt, hi haurà menys oferta de lloguer i el problema encara s’agreujarà més. Però les eleccions són demà.

I Sánchez creu –no és l’únic– que la clau és ser-hi demà (2024) perquè els conflictes de demà passat –menys pisos de lloguer– no els hagi d’afrontar un Feijóo qualsevol. ¿D’acord?

Ferrovial va cometre un greu error polític al no ‘mastegar’ abans amb el Govern el canvi de seu, però l’Executiu s’ha equivocat més al mantenir fins al final l’oposició

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain