El Periódico - Català

Un congrés ecumènic de columniste­s

Alguns dies el pensament s’estanca com una bassa de mosquits

- Olga Merino

Em desperto tard, preparo cafè i m’assec a escriure aquesta primera línia. De seguida m’adono que he de retrocedir amb el cursor perquè en lloc de despert he teclejat desert i aquest és el problema: què li puc explicar a l’improbable lector, sense avorrir-lo, aquest diumenge d’astènia primaveral. Ahir a la nit em vaig ficar al llit pensant que dedicaria la columna d’avui al nou llibre de Valentí Puig, columnista enciclopèd­ic d’aquesta santa casa, i li trauria punta a l’últim paràgraf llegit abans d’apagar el llumet: «Les tantes petites coses que tens a l’abast quan t’aixeques del llit cada dia i són com un eixam de papallones que voletegen buscant una bona branca en la qual parar i posar-se». Parar i posar-se. Però Casa dividida. Dietari del 2022 (Destino / Proa) mereix un cap més clar que el meu aujourd’hui. Hi ha alguns dies en què el pensament discorre com un rierol de muntanya, ràpid, saltironan­t, flexible; i n’ hi ha d’altres en què es clava. Una bassa de mosquits.

El problema no és la falta de temes –més aviat en sobren–, sinó la veu, la fugida de la cridòria política i estar a l’altura de l’espai assignat, el «gueto privilegia­t», en paraules del professor Martínez Albertos. En ocasions, la llibertat absoluta, escriure del que et doni la gana, resulta un dard paralitzan­t.

Olga Merino és periodista i escriptora

WHISKY I AIGUA AMB GAS

Des de fa un parell de mesos, des que vaig llegir un escrit de Julià Guillamon a La Vanguardia, li dono voltes a una idea marciana: organitzar un congrés ecumènic de columniste­s a Espanya. El text de Guillamon es titulava Com escric alguns articles i començava així: «Un dels elements fonamental­s és el ‘trac’: la sensació d’angoixa abans d’actuar. Quan em toca escriure un article tinc ‘trac’». Seria reconforta­nt i enriquidor compartir els tracs, els trucs i els mecanismes de descart en aquest hipotètic simposi, ben regat de whisky. O millor, d’aigua amb gas, perquè els millors ponents acumularie­n ja molts anys de redaccions i barres.

Una de les taules rodones s’ocuparia de divagar sobre la funció del columnista, una qüestió que, segons descobreix­o en un text acadèmic, va preocupar Javier Marías: ¿entretenir? (que difícil); ¿alliçonar? (quin horror); ¿criticar? (ai); ¿ajudar a entendre més bé el nostre temps? (massa pretensiós). De vegades és millor callar i buscar una bona branca on posar-se, com les papallones.

No em facin gaire cas. Deia Manuel Alcántara, poeta i periodista, que tot el que s’escriu a les volanderes pàgines d’un diari té una irrefrenab­le vocació d’oblit.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain