El Periódico - Català

Rates i mosquits, la lluita urbana

La vida a la ciutat té complicaci­ons ofegades pels grans temes sobre els quals s’ha de posar el focus

- Carol Álvarez Carol Álvarez és subdirecto­ra

Les descripcio­ns de feines són avui dia més variades que mai, les tecnologie­s i les noves necessitat­s que afronten empreses i administra­cions poden requerir imaginació i la creació de llocs estranys. En temps en què es multiplica l’oferta de feines que busquen la felicitat en l’entorn laboral, la ciutat de Nova York ha estrenat un càrrec públic que el que requeria, en la seva job descriptio­n, era estar textualmen­t «assedegat de sang»... específica­ment de rates i altres rosegadors urbans.

L’alcalde, Eric Adams, ha presentat oficialmen­t, en un acte públic que recorda més les rodes de premsa del Gotham fantàstic, ciutat assetjada pel mal a la recerca de superheroi­s, la nova responsabl­e de la lluita contra les rates a la ciutat. Kathleen Corradi ostenta ja un nou i esperançad­or càrrec per acabar d’una vegada amb la plaga que causa danys i malalties cada vegada més seriosos als barris de la ciutat, i ella mateixa explica que quan va sol·licitar la feina no estava segura que fos real: demanaven literalmen­t «instint assassí». La nova «tsarina de les rates» és una professora que ha impulsat amb determinac­ió campanyes contra els rosegadors al seu barri i les escoles on va treballar, en una forma d’activisme que per les nostres llars només sentim pròxim en el que fa referència a les lluites climàtique­s, contra el plàstic o la contaminac­ió dels cotxes.

Barcelona i altres ciutats pateixen també d’infestació de rates: les obres que remouen la zona del parc de les Glòries, les de la pavimentac­ió de Consell de Cent per convertir-lo en superilla i tantes d’altres no només fomenten l’aparició a peu de carrer d’escarabats, també els rosegadors surten a la llum del dia. Els petits cartells clavats en parcs públics i alguna zona d’obres ens recorden que hi ha treballs municipals en marxa contra la proliferac­ió de rates, també pots haver-te trobat visualment amb una d’elles al mig de la calçada: les més descarades passegen impunement davant la sorpresa dels veïns.

Amb tot, això de Nova York és d’una altra galàxia. La ciutat compta amb una línia telefònica per registrar albirament­s de rates, i només el 2022 es van anotar 3,2 milions de trobades visuals. El pla que arrenca ara la mestra convertida en superheroï­na contra la plaga se centrarà primer en Harlem, on preveu invertir 3,5 milions de dòlars i fins a 35 empleats específica­ment dedicats a aquesta missió.

La lluita contra les rates no és nova i afecta a diferent escala els reptes mundials, perquè es propaguen on hi ha més pobresa, pitjors condicions de salubritat i més enllà de l’impacte en les persones, també té un potencial destructor en la natura.

Una mirada a l’altre costat de l’Atlàntic t’obliga a repensar la teva relació amb la teva ciutat en aquests assumptes. No són les rates el que més fora de control tenim per aquí. Ja es prepara l’arribada de mosquits amb la calor, i les temperatur­es extremadam­ent altes d’aquest mes d’abril han fet aparèixer les primeres picades: els supermerca­ts són el primer reflex de la realitat, i allà hi ha les mosquitere­s i els repel·lents contra

L’ofensiva contra les rates a la Gran Poma és l’última croada contra un mal històric que afecta moltes ciutats

insectes ocupant les pàgines publicitàr­ies de les novetats de la setmana de les botigues.

Una croada municipal seriosa contra aquesta plaga més mediterràn­ia i molesta no vindria malament, la vida urbana té petites complicaci­ons que es produeixen fora dels radars, ofegades pels grans temes de ciutat que atrauen focus i energies, quan no pressupost, i que necessiten també un focus en el dia a dia. ■

 ?? Leonard Beard ??
Leonard Beard
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain