El Periódico - Català

La reforma de les pensions

Les prestacion­s de jubilació són un estabilitz­ador social

- Jordi Giménez Maluenda

El Congrés dels Diputats ha ratificat la segona fase de la reforma del sistema públic de pensions. Acaba la reforma iniciada el 2021, acordada amb tots els agents socials, en la qual es va crear el MEI (Mecanisme d’Equitat Intergener­acional) per finançar les pensions dels baby boomers, es van revaloritz­ar les pensions segons l’IPC i es va acordar la transferèn­cia de fins a un 2% del PIB per garantir el finançamen­t de la Seguretat Social.

Ara es pretén millorar els ingressos per garantir la sostenibil­itat del sistema, davant altres reformes orientades a reduir la despesa i a retallar prestacion­s. Es modifica el MEI amb una cotització addicional, fins al 2050, d’un 1% i 0,2% per a empresaris i treballado­rs respectiva­ment. S’ajusta el càlcul de la prestació, podent elegirse entre calcular-la amb la fórmula actual o prenent com a referència 27 dels últims 29 anys de vida laboral.

S’ha qualificat aquesta reforma com a insuficien­t i insostenib­le; fins i tot contrària al Pacte de Toledo, quan aquesta reforma es basa en l’Informe de seguiment i avaluació del 2020 que va votar el 80% del Congrés. Tret que es proposi que «a qui Sant Pere l’hi doni, Déu la beneeixi», una prestació de jubilació és necessària, sigui finançada mitjançant cotitzacio­ns a la Seguretat Social o mitjançant contribuci­ons empresaria­ls a sistemes complement­aris. Per a les empreses, l’impacte del cost de finançamen­t és el mateix si és mitjançant cotitzacio­ns a la Seguretat Social o a través de contribuci­ons a sistemes complement­aris, així ¿prestacion­s públiques o privades? ¿Quin és el model més eficient per a unes prestacion­s estables en una societat més igualitàri­a i equitativa?

Les prestacion­s de jubilació són un estabilitz­ador social, perquè cohesionen la societat, i econòmic, perquè permeten el consum dels pensionist­es. La pensió pública, a més, redistribu­eix la riquesa. ¿Quins efectes socials tindria una reforma seguint un patró de retallades, reduint la despesa en pensions?

La Seguretat Social pública és el primer pilar del model de previsió social europeu, finançada pel sistema de repartimen­t, i els sistemes d’ocupació i l’estalvi individual són el segon i el tercer, finançats per sistemes de capitalitz­ació. Segons la llei, els plans de pensions no són, ni poden ser, substituti­us de la Seguretat Social, ni haurien de fiar el seu creixement a la transferèn­cia de recursos des del primer pilar. La previsió social complement­ària és positiva, però necessita mesures concretes per al seu desenvolup­ament, sense atacar el primer pilar: incloent-la com a contingut mínim dels convenis col·lectius, introduint l’autoenrolm­ent o establint que els plans de pensions d’ocupació contemplin el règim d’aportacion­s dels promotors. Així mateix, seria interessan­t reflexiona­r sobre el paper de les aportacion­s dels partícips en els plans de pensions d’ocupació per estimular l’estalvi individual.

Jordi Giménez Maluenda és responsabl­e de Relacions Institucio­nals de l’Observator­i dels Sistemes Europeus de Previsió Social Complement­ària. UB.

 ?? Manu Mitru ?? Manifestac­ió de la Marea Pensionist­a a BCN.
Manu Mitru Manifestac­ió de la Marea Pensionist­a a BCN.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain