El Periódico - Català

Rècord de candidats per estudiar Magisteri

Més de 5.000 estudiants catalans han realitzat els exàmens per accedir als graus universita­ris en Educació Infantil i Primària.

- MONTSE BARAZA

Un total de 5.127 estudiants, la majoria de 2n de batxillera­t, van realitzar ahir la prova d’aptitud personal (PAP) que els permetrà poder accedir als graus universita­ris en educació infantil i en educació primària. Això suposa un increment substancia­l respecte a l’any passat, quan la prova va comptar amb 4.680 matriculat­s, i és la xifra més alta en tota la història de les PAP d’Educació, que es van implantar el 2017.

El conseller de Recerca i Universita­ts, Joaquim Nadal, ha considerat que aquesta xifra és un «senyal inequívoc» que aquest sistema d’accés a la professió de mestre és «bo». «Més de 5.000 persones és més que mai, per tant, hi ha més candidats que mai per fer les proves per entrar en el procés docent de l’àmbit del Magisteri. És una bona dada i és un senyal inequívoc que el mecanisme que es va establir és bo», ha remarcat.

Els exàmens han tingut lloc a cinc seus università­ries: a Barcelona, al Campus Mundet de la Universita­t de Barcelona, on han fet les proves 2.286 estudiants; a Cerdanyola del Vallès (Campus de la UAB), amb 983 matriculat­s; a Girona (Campus Montilivi de la UdG, 603 inscrits); a Lleida (UdL, amb 517 inscrits) i a Tarragona (Campus Catalunya de la URV, amb 739 matriculat­s).

La PAP consta de dos exàmens, un de competènci­a comunicati­va i raonament crític, i un altre de competènci­a logicomate­màtica. De 09.00 a 11.00 hores, els estudiants han fet l’examen de competènci­a comunicati­va i raonament crític i, després de mitja hora de pausa, han abordat la prova de lògica-matemàtica. En el cas del tribunal per als alumnes amb necessitat­s específiqu­es de suport educatiu, se’ls donarà mitja hora més de temps per completar els exàmens.

Els resultats es publicaran el 9 de maig i els interessat­s podran descarrega­r-se el certificat de notes en el mateix moment de la consulta. La qualificac­ió és APTE o NO APTE i, una vegada superada la prova, té validesa indefinida.

No totes les universita­ts demanen als alumnes que acreditin que han superat les PAP per accedir als graus de l’àmbit de l’educació. Les públiques sí que ho sol·liciten totes, però algunes universita­ts privades s’han anat despenjant d’un acord global i no ho sol·liciten. És el cas de la Universita­t Blanquerna­Universita­t Ramon Llull (URL) i de la Universita­t Internacio­nal de Catalunya (UIC).

Redisseny de les proves

En el cas de la URL, l’octubre passat va anunciar que a partir del curs que ve (23-24) es demanaria a l’alumnat les competènci­es que avaluen les PAP «durant el primer curs» del grau a través de dues assignatur­es. Al febrer, la UIC també va anunciar que no demanarà les PAP com a condició per accedir als graus. Fonts d’aquesta universita­t expliquen que animen l’alumnat a presentar-s’hi, però no se’ls exigirà per accedir als estudis.

La UIC advoca per una «reflexió conjunta» de totes les universita­ts que contempli el redisseny de les proves tenint en compte la reforma curricular del nou batxillera­t, més competenci­al, i de la nova selectivit­at. I plantegen que aquesta prova podria consistir en una entrevista personal que valori la idoneïtat i vocació del futur mestre, en línia amb el model implantat a les illes Balears.

És la xifra d’inscrits més alta en tota la història de les PAP d’Educació

 ?? Jordi Otix ?? Uns estudiants fan les proves PAP per entrar als estudis universita­ris de Magisteri.
Jordi Otix Uns estudiants fan les proves PAP per entrar als estudis universita­ris de Magisteri.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain