El Periódico - Català

El cetaci fantasma de la Costa Brava

Les últimes observacio­ns de zífids de Cuvier, una espècie esquiva que s’amaga ràpidament, suggereixe­n la consolidac­ió d’una població estable davant les costes de Palamós i Begur.

- GUILLEM COSTA

No és exactament un dofí ni una balena. El zífid o balenó de Cuvier és un cetaci esquiu, tímid i difícil d’albirar, ja que passa el 95% de la seva vida sota l’aigua. «El fantasma de l’oceà», s’atreveix a anomenar-lo una experta. Aquest devorador de calamars insaciable gairebé no apareix a les guies de cetacis de Catalunya. No obstant, de l’acumulació d’observacio­ns a la costa empordanes­a se n’extreu una conclusió inequívoca: el zífid s’ha instal·lat a viure al canó de la Fonera, un abisme submarí en el qual comparteix casa amb la mediàtica gamba de Palamós.

«Saber que davant de Begur i Palamós habita una població estable d’aquesta espècie és una bona notícia per a l’amenaçada biodiversi­tat mediterràn­ia», celebra Clàudia Auladell, biòloga marina de Noa18Nusos, una de les entitats que n’ha registrat albirament­s.

Aquest animal pot estar 20 minuts seguits sota l’aigua. «Que decideixi sortir a respirar al costat del teu barco és una casualitat improbable», admet Auladell. L’última observació la van viure amb nervis i emoció: «Vam apagar el motor de l’embarcació i vam esperar». Sorprenent­ment, aquest discret odontocet va emergir de les profundita­ts al mateix lloc on l’havien localitzat.

Quan una persona surt a identifica­r cetacis, s’acostuma al comportame­nt de cada espècie. «Els dofins juguen i neden al voltant dels barcos. Les balenes, de vegades, ni s’immuten i continuen a la seva», detalla Auladell. En canvi, els zífids són evasius i s’amaguen ràpidament. En aquesta última experiènci­a de l’associació Noa18Nusos, va ser el rugit del motor d’un gran vaixell de càrrega el que va acabar espantant l’animal i el va fer tornar al fons marí.

Auladell considera que aquesta troballa ha de permetre protegir el canó de la Fonera: «Se sap molt poc dels zífids, però si hi ha una població estable en aquest punt és perquè hi troben prou menjar». Aquest coneixemen­t, segons la seva opinió, és propici perquè es blindi la zona, que està a prop del parc eòlic flotant que es planteja instal·lar una mica més al nord.

Ben resguardat dels barcos

Si es decidís protegir aquesta zona marítima, alguns barcos pesants haurien de modificar les rutes i no podrien passar per sobre de la casa del zífid de Cuvier, aquest cetaci espectral que fins ara els pescadors confonien amb dofins i rorquals.

Noa18Nusos és una de les entitats que treballen a la zona nord de la costa catalana. Va néixer fa sis anys quan quatre agents rurals van començar a fer sortides per poder albirar cetacis. Alaudell es va afegir a l’equip com a biòloga marina, i des d’aleshores han anat registrant les seves observacio­ns per aportar coneixemen­t científic sobre aquests habitants del mar, dels quals encara queda molt per descobrir.

 ?? Clàudia Auladell ?? Exemplar de zífid de Cuvier fotografia­t a la Costa Brava.
Clàudia Auladell Exemplar de zífid de Cuvier fotografia­t a la Costa Brava.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain