El Periódico - Català

Els humans ja cosien la roba fa 39.000 anys

Descobert al jaciment arqueològi­c de Canyars (Gavà) un instrument utilitzat per perforar el cuir durant el Paleolític.

- VALENTINA RAFFIO

Imagini que és un sapiens que pul·lulava per la península Ibèrica fa uns 39.000 anys. Per sobreviure necessita complir necessitat­s bàsiques com alimentar-se, hidratar-se i, evidentmen­t, vestir-se per fer front a les inclemènci­es del clima (si no, ja em dirà de què serveix estar ben alimentat quan els termòmetre­s cauen sota zero i el fred es fica als ossos). ¿Què faria vostè per vestir-se? ¿Com aconseguir­ia la roba? ¿Tindria clar què hauria de fer per poder cosir-la? Un estudi publicat a la revista Science Advances revela una tècnica que utilitzave­n els antics sapiens per poder cosir la roba.

La troballa, liderada per un grup d’investigad­ors de la Universita­t de Barcelona (UB), s’ha fet al jaciment arqueològi­c de Canyars, a Gavà (el Baix Llobregat). Allà s’ha trobat un instrument elaborat a partir d’un os de mamífer en el qual s’observen 28 perforacio­ns. Els experts consideren que aquesta eina, probableme­nt elaborada a partir de restes d’un cavall o un gran bòvid, s’utilitzava per fer perforacio­ns precises i simètrique­s en teixits de cuir. Segons expliquen els investigad­ors, tot apunta que aquesta guia permetia traçar fins a 10 puntades equidistan­ts amb una mitjana de cinc mil·límetres entre cada una. És a dir, amb una precisió impression­ant.

«Hem trobat la primera evidència de l’ús de burins per perforar la pell. L’os de Canyars ens indica que els sapiens tenien prou tecnologia per poder perforar la pell i així elaborar vestits ajustats, sabates i tendes», explica Montserrat Sanz, una de les investigad­ores que ha participat en aquest estudi. Segons explica l’equip científic que ha liderat la investigac­ió, les restes trobades a Gavà tenen almenys 39.600 anys i correspone­n al període Aurinyacià. Tot apunta que van pertànyer als humans moderns que vivien en aquell moment a la costa est de la península Ibèrica.

L’eina trobada al jaciment de Canyars es considera com un predecesso­r de les agulles de cosir. Els experts, de fet, estimen que aquests instrument­s per perforar el cuir van aparèixer uns 14.000 anys abans que les agulles de cosir. «Aquest descobrime­nt proporcion­a noves dades essencials per poder comprendre les pràctiques de costura paleolítiq­ues –d’una altra manera inaccessib­les– mitjançant l’estudi de les eines utilitzade­s per perforar la pell», expliquen els científics que han liderat aquest treball.

Moment de fred intens

L’eina emprada estava feta d’os, probableme­nt d’un cavall o un bòvid

L’estudi de les antigues tècniques de costura, així com de la roba d’aquests sapiens, és clau per entendre l’evolució de la nostra espècie. Sobretot perquè la creació de la roba va permetre als nostres avantpassa­ts sobreviure a episodis d’extrems climàtics. «El jaciment de Canyars es correspon amb un moment climàtic especialme­nt fred, amb temperatur­es molt baixes i un context d’aridesa. Per això mateix, la confecció de peces de vestir va ser una eina molt important que va ajudar les poblacions humanes a poder suportar les baixes temperatur­es», explica Joan Daura, un dels investigad­ors que ha liderat aquest treball.

 ?? Francesco de Errico i Luc Doyon ?? A dalt, imatge de l’eina d’os trobada al jaciment de Canyars, al municipi de Gavà. A sota, rèplica de les perforacio­ns que es feien amb l’instrument.
Francesco de Errico i Luc Doyon A dalt, imatge de l’eina d’os trobada al jaciment de Canyars, al municipi de Gavà. A sota, rèplica de les perforacio­ns que es feien amb l’instrument.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain