El Periódico - Català

«Barcelona promociona el turisme des dels Jocs, però no el gestiona»

- TONI SUST

«La ciutat necessita un pla estratègic de turisme que no estigui subjecte al cicle electoral»

L’exdirector­a de Turisme de Barcelona, destituïda al setembre, creu que la ciutat no necessita més turistes, sinó que els que venen hi estiguin més temps i gastin més. En la primera entrevista que concedeix des del cessament, Muro parla de turisme, de Barcelona i de com la ciutat s’ha de beneficiar del fenomen. — Barcelona ho té tot. Una situació geogràfica impression­ant. Un clima que la fa atractiva tot l’any. Un gran patrimoni arquitectò­nic i cultural. I el Mediterran­i, que és el nostre valor diferencia­l. ¿I el però?

— El problema és que des dels Jocs Olímpics de 1992 Barcelona fa promoció, promoció i promoció del turisme, sense gestionar-lo. Només que vinguin. Per a mi el debat no és turisme sí o turisme no. Per a mi és turisme sí. ¿Com pot Barcelona prescindir del 14% del seu PIB, un 20% si li sumes l’indirecte?

— Durant la pandèmia es va plantejar buscar un model alternatiu per no haver de dependre tant del turisme.

— Però mentre el busquem la gent ha de viure. ¿Què fem amb els centenars de milers de persones que treballen del turisme de manera directa o indirecta? Hem de preguntar-nos què ha posat Barcelona en marxa per minimitzar les externalit­ats del turisme.

— ¿Externalit­ats és un eufemisme de molèsties?

— Molèsties, impacte, brutícia.

— Segons el consistori, el que ha fet és limitar l’obertura d’hotels, amb el PEUAT, i combatre amb èxit els pisos turístics il·legals.

— És veritat que l’ajuntament ha perseguit l’oferta il·legal. No oblidem que va ser la Generalita­t la primera a demandar Airbnb. Però Barcelona necessita un pla estratègic de turisme que no estigui subjecte al cicle electoral, que trenqui amb la visió curttermin­ista i partidista de la classe política, per saber quina ciutat volem a 10 anys vista, quins clients volem i com els pactarem.

— ¿Quins eixos hauria de tenir el pla?

— Som la capacitat del mòbil. ¿Barcelona no hauria de ser la primera ciutat del món a crear un ecosistema digital per minimitzar els impactes del turisme? ¿Sabem on van els turistes quan arriben? ¿Per què? No ho sabem. ¿S’ha fet alguna cosa en digitalitz­ació per millorar la gestió del turisme? No hem fet res. Quan hàgim implantat mesures per minimitzar l’impacte del turisme, parlem de les altres coses.

— L’antropòleg José Mansilla afirma que no pots selecciona­r el visitant buscant el que es defineix com a turisme de qualitat.

— Pots selecciona­r-lo amb l’oferta i amb el preu.

— ¿El turisme de qualitat és ric?

— No. Es tracta de buscar una tipologia de client respectuós amb el destí que vingui amb inquietuds culturals, acadèmique­s. I no ha de ser ric, només faltaria. Una altra cosa és que hi ha un client amb un alt valor afegit, que ve de Corea, dels EUA, que deixa molts diners a la ciutat, que necessita una ciutat neta, segura. A mi em diuen: hem de desestacio­nalitzar, que vingui més gent per Nadal. ¿Barcelona respira Nadal? Però si hem posat quatre bombetes i gairebé que n’hem de donar les gràcies. És que arribes a Sants, porta d’entrada per Nadal, i et fa por, perquè no hi ha il·luminació.

— ¿Necessitem més turistes?

— No veig per què hem de tenir més turistes. Cal posar fre a aquesta ambició. I treballar perquè la gent que ve a la ciutat hi estigui més temps i gasti més diners. I per a això és necessària una oferta de molt nivell. Ens falten grans exposicion­s.

— ¿Què opina de la regulació hotelera que fixa el PEUAT?

— Soc partidària que es delimiti què es permet i què no. No pots fer una norma prohibitiv­a en tot. Potser una determinad­a cadena hotelera en una ubicació determinad­a és interessan­t en un moment concret. Però no totes. Jo modificari­a el PEUAT. Establiria uns quants punts d’excepció i crearia un comitè que vagi més enllà dels interessos turístics.

— ¿Quin ha sigut l’efecte que no es puguin fer més hotels al centre de la ciutat?

— Quan limites la competènci­a creus que els preus pujaran però a llarg termini perdràs competitiv­itat. Perquè la competènci­a sempre és un estímul. Segons un estudi de Forward, el 2022, la tarifa d’hotel de cinc estrelles es va tancar a Madrid per sobre del de Barcelona. És la primera vegada en la història.

— ¿I això és un efecte del PEUAT?

— Totalment, tot i que no sigui una conseqüènc­ia directa. El PEUAT impedeix l’obertura de nous hotels, i des del punt de vista de l’hoteler la situació és còmoda, però des del punt de vista del destí, a llarg termini, aquesta moratòria farà mal.

— ¿Què cal fer amb els creuers?

— Seguir en la línia actual. Estem en més d’un 60% de creuers que surten de Barcelona i hi arriben.

— ¿Es pot apujar aquest percentatg­e?

— Hauríem de pujar a un 65% o un 70%. Al final, la ciutat podrà o no posar les seves condicions. Si elimines els creuers, redueixes la connectivi­tat amb els EUA. Una gran part del turisme nord-americà va arribar pels creuers.

— Els detractors de l’ampliació de l’aeroport afirmen que suposaria portar 20 milions més de turistes. Els defensors afirmen que seria un hub de vols interconti­nentals.

— Les infraestru­ctures hi són per aprofitar-les i portar riquesa a la ciutat. L’aeroport necessita una ampliació tan respectuos­a com sigui possible amb el medi ambient. I cal potenciar l’aeroport de Girona i el de Reus. El futur serà la connexió amb Àsia.

— ¿Colau i Collboni, com a socis, han abordat el turisme de manera consensuad­a?

— Collboni no ha anat contra el turisme.

— ¿Colau, sí?

— Crec que manté una mica de distància amb tot el que sigui activitat econòmica.

— Però quan acabava la pandèmia i van començar a tornar els turistes, Colau ho va considerar una bona notícia.

—A l’ajuntament li ha passat com a tothom: arriba la pandèmia, que et deixa totalment descol·locat, i t’adones que el turisme suposa el 14% del PIB. ■

 ?? Ricard Cugat ?? Marian Muro, a Barcelona, dimecres passat.
Ricard Cugat Marian Muro, a Barcelona, dimecres passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain