El Periódico - Català

Al final era fluid

- FERRAN MONEGAL

És un misteri conèixer els nostres fills. Al principi són nadons, abans que això són projectes, i un projecta, és clar. ¿Què seran els nostres fills quan creixin? M’agradaria que el meu fos futbolista i ric, però després es posa a jugar, ja sent un nen, i és aventurer, pirata, metge, netejadora... L’hauríeu de veure amb el pal de fregar, diu que és la meva àvia Pepita.

El cas: els fills són persones, i com a tals comencen a prendre les seves decisions. Les seves decisions s’han d’acompanyar i reencarril­ar quan ens semblin nocives, però la força de la decisió infantil és tremenda. El joc dona pas a la cosa seriosa, agafen manies, trien estudis, mostren les seves preferènci­es. Preferènci­es que sorprenen els pares sovint, que els deixen amb el cul tort, però ¿d’on ha tret el meu fill aquestes idees, aquestes passions?

I porten amics, nòvios o nòvies, després, i la família s’ha d’aguantar perquè no hi ha cap altra opció: si la parella triada no s’adapta a les expectativ­es és perquè les expectativ­es no eren justes, sinó invasions en la sagrada autonomia de l’ésser humà. Es pot educar, sí, es pot adoctrinar, fins i tot, i res d’això és una garantia quan l’individu utilitza el cap per seguir el seu propi camí. Fer canviar d’idea un fill és com fer canviar d’idea els pares: lluita perduda.

Davant l’interrogan­t del que serà la vida del nen, també hi ha pares que envaeixen creient que garanteixe­n l’autonomia. S’ha popularitz­at un tipus de reportatge en televisió a pares de nens suposadame­nt transgèner­e. Històries que podrien ser boniques, i jo estar equivocat (això ho admeto), però que no aconseguei­xo que deixin de semblar-me tètriques i horroroses. Així el cas d’una mare que van entrevista­r a la televisió canària l’altre dia i va explicar el periple identitari del seu «neni», que primer va dir que era un noi, i després no, i va acabar sent fluïda.

Diré una cosa, me la jugaré, i em podré equivocar: crec que en aquesta onada ideològica de tot allò queer hi ha pares que desitgen amb tanta força tenir uns fills LGTBI amb qui enaltir-se a si mateixos com a pares moderns, que els acaben fabricant. Em sembla una fosca manera d’adoctrinam­ent, a través del desig. També crec que l’origen de moltes identitats de gènere trencades a edat primerenca és en els secrets de la família, en els inadvertit­s corrents que bufen entre els pares i els fills. Com de borrosa és la línia de la veritable autonomia.

 ?? ?? Manifestac­ió LGTBI.
Manifestac­ió LGTBI.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain