El Periódico - Català

«A mi el que m’interessa és viatjar al futur»

Julia Navarro

- NÚRIA NAVARRO

El de Julia Navarro és un d’aquells casos comptats en què, després d’una llarga carrera com a periodista política –va ser gairebé l’última a sortir del Congrés el 23 F–, va provar amb la ficció i només en el seu debut, amb La germandat del Sant Sudari, va superar el milió d’exemplars venuts. Acaba de publicar Una historia compartida (Penguin Random House), en què rendeix homenatge a mites femenins i dones reals que no apareixen en els llibres de text. Ella podria tenir una entrada pròpia, si no fos perquè és furibundam­ent al·lèrgica a parlar de si mateixa.

— ¿Com començaria una entrada sobre si mateixa?

— És que no la faria. Els periodiste­s no són notícia, tret que els matin en un conflicte bèl·lic o en un atemptat.

— Oriana Fallaci era periodista i està en la seva reunió de dones notables.

— És la periodista que m’hauria agradat ser. Però és impossible ser una altra, i menys la Fallaci. Jo només vaig ser testimoni de la Transició i de l’elaboració de la Constituci­ó.

— També és una supervende­s.

— Una escriptora es defineix a través de les seves novel·les. No tinc interès a disseccion­ar-me.

— Ha sobreviscu­t a un món d’homes i déus, com Atalanta.

— [Riu] El que miro d’explicar és que moltes dones que haurien de ser en els llibres de text no hi són. Fins al segle XX, la història l’han escrit els homes i les dones han sigut poc menys que una nota a peu de pàgina. La història no serà completa fins que no sigui compartida.

— No m’ha respost.

— Jo no soc un personatge.

— Això no ho decideix un mateix. Va obrir camí en un món molt masculí.

— Quan vius una època no n’ets gaire conscient. La generació de la Transició va ser important, però no per mi, sinó pel moviment feminista, que era molt potent i que va fer que hi hagués un canvi en la legislació i s’avancés en el camí de la igualtat. Fer periodisme, llavors, era complicat per a tothom. Apreníem a ser demòcrates i el paper de la dona no era rellevant.

— Simone de Beauvoir deia que el cos ens determina.

— El que a les dones ens ha determinat al llarg dels segles és la maternitat, que ha fet que tinguéssim un paper aparentmen­t menys actiu.

— ¿Com la va marcar la maternitat?

— Com tantes dones, et pots desenvolup­ar personalme­nt gràcies al suport d’altres dones. Sense la meva mare, no seria el que soc. No hauria fet res a la vida. Com que ella creia en ella mateixa, em va ensenyar a creure en mi.

— I la seva àvia Teresa, a llegir.

— A mi el que m’encantava era jugar amb retallable­s, però ella m’obligava a llegir totes les tardes. Però jo no m’analitzo, la veritat.

— N’és refractàri­a, sí senyora.

— No tinc el més mínim interès per als altres. I no soc nostàlgica. Si pogués viatjar, aniria al futur. A l’any 3000, claríssima­ment. Per això m’interessa tant la física quàntica.

— ¿De debò? Moltes de les seves novel·les són històrique­s.

— Exacte. Això ho faig en les meves novel·les.

— El capítol de Tejero, amb la pistola a la mà, l’ha de recordar.

— És el més inoblidabl­e que he viscut. Els últims a sortir del Congrés vam ser Jordi García Candau i jo. Ell va dir: «Aquí t’hi has de quedar fins al final».

— Demostra coratge.

— Demostra que reacciones segons les circumstàn­cies. Jo vaig passar molta por, des del primer tret fins l’endemà.

— ¿S’imagina cobrint avui informació parlamentà­ria?

— Ui, no, no. ¡Quina mandra! En la meva època, la classe política tenia un nivell notable.

— Tampoc hi havia quarta onada del feminisme, de la qual desconfia.

— A veure... Tinc una ment oberta a les novetats, però són les joves les que han de construir el seu present i el seu futur. Hi ha coses que plantegen les feministes de la quarta onada que m’interessen, i d’altres, no. La política de la cancel·lació em sembla d’allò més reaccionàr­ia. Vivim en una societat on la gent té por de dir en veu alta el que pensa. Em preocupa que el queés políticame­nt correcte estigui portant a limitar la llibertat d’expressió.

— És el que passava als 70 i 80, ¿no? El Rei no se’l tocava, tampoc els pactes entre elits.

— El moviment woke es produeix ara i conforma una manera de ser al món. Estic en total desacord amb voler canviar el passat per adaptar-lo als paràmetres del present. A mi m’interessa un món en el qual hi siguem tots.

 ?? Penguin Random House ??
Penguin Random House
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain