El Periódico - Català

2.130 milions per aconseguir un regadiu més sostenible

▶ Catalunya adverteix que les reserves de la conca del Segre ja no poden garantir el reg dels cultius

- CELIA LÓPEZ G. C.

El ministre d’Agricultur­a, Pesca i Alimentaci­ó, Luis Planas, va anunciar una inversió de fins a 2.130 milions d’euros per promoure regadius sostenible­s a Espanya. Uns 1.255 milions d’aquestes ajudes provindran dels fons europeus, mentre que 835 milions aniran a càrrec dels Pressupost­os Generals de l’Estat (PGE), segons va anunciar en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’ahir. L’objectiu d’aquests diners és impulsar l’estalvi d’aigua i l’ús d’aquelles que no són convencion­als i provenen de regadius o de dessalador­es.

També es treballarà en la digitalitz­ació de les comunitats de regants i es reforçarà la cooperació dels plans hidrològic­s del Ministeri d’Indústria amb el Perte agroalimen­tari i del cicle de l’aigua. El ministre va informar de l’evolució d’aquest pla, que contempla actuar sobre més de 750.000 hectàrees i que té com a objectiu aconseguir un estalvi mitjà del 10% respecte a la situació de partida. Planas va situar aquest informe en el marc previ a la reunió de la Taula de la Sequera, que se celebrarà aquest dimecres i en què participar­an les comunitats autònomes i les organitzac­ions agràries i de regants per analitzar la situació actual i les «possibles mesures» a adoptar.

La consellera Teresa Jordà participar­à en aquesta taula juntament amb el secretari general del Departamen­t d’Acció Climàtica, David Mascort. En les últimes hores la Conca Hidrogràfi­ca de l’Ebre ha advertit que les reserves d’aigua a la conca del Segre no poden garantir el regadiu dels cultius. Després de la junta celebrada ahir a

Saragossa, es va constatar que la situació als embassamen­ts de Rialb i Oliana només poden servir per proveir el cabal ecològic dels rius. La conca admet que les aportacion­s d’aigua esperades durant aquest mes d’abril no han arribat per la falta de pluges. La conca del riu Segre està en estat d’emergència des de fa onze mesos. Els regants del Canal d’Urgell, mentrestan­t, celebren aquest dijous el ple on preveuen acordar la petició de Declaració de Zona Catastròfi­ca, de manera que també estan pendents del que surti de la taula. En concret, esperen que els ofereixi una solució en forma d’ajudes.

Fruiters condemnats

Amadeu Ros, president dels regants del canal d’Urgell, tampoc hi veu cap altra sortida: «L’única esperança passa per confiar que plogui. Si no, no podrem sembrar a l’estiu i perdrem molts diners, dels quals depenen centenars de famílies». «Els arbres fruiters estan condemnats, només es podrà salvar el blat i l’ordi», avisa Pedrós. El blat de moro, que en molts llocs directamen­t no s’està plantant per la falta d’aigua, també és probable que no sobrevisqu­i. Aquests camps suposen la part regable més gran de Catalunya, uns conreus que, si no plou, aviat (al maig o al juny) deixaran de ser terres regables.

Ara mateix, l’embassamen­t de Rialb es troba al 8,7%. Només hi ha 35,1 hectòmetre­s cúbics (hm3) dels 403,6 hm3 de capacitat. A Oliana, les coses no estan tan malament. Dels 101,1 hm3 de capacitat, només hi ha 42,5 hm3, de manera que l’embassamen­t està al 42%. El problema és que si s’analitza el conjunt del sistema Oliana-Rialb, les aportacion­s d’aigua són les més baixes dels últims 70 anys.

 ?? Oriol Bosch / ACN ?? Una sèquia del canal d’Urgell, el primer dia de la campanya de reg.
Oriol Bosch / ACN Una sèquia del canal d’Urgell, el primer dia de la campanya de reg.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain