El Periódico - Català

Catalunya demana fons extres per a dessalinit­zadores i potabilitz­adores

▶ La Generalita­t i l’ACA insisteixe­n que arribaran més restriccio­ns al setembre si al maig no plou prou

- GUILLEM COSTA

El missatge es repeteix una setmana i una altra perquè vagi calant: «Si a l’abril i el maig no plou, estarem abocats a més restriccio­ns al setembre». Ahir van posar veu a aquesta advertènci­a la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes. En les seves explicacio­ns, van detallar el final de l’operació especial al pantà de Sau, com ja va avançar EL PERIÓDICO, i van reconèixer que han demanat inversions econòmique­s extres al Govern central per afrontar les despeses que suposen les noves dessalinit­zadores o l’ampliació de la potabilitz­adora.

«Seria oportú rebre fons per finançar una part dels 900 milions d’euros que invertim en infraestru­ctures per lluitar contra la sequera», va afirmar Reyes. En concret, es refereix principalm­ent a projectes que resoldrien les dificultat­s de proveïment a la província de Barcelona.

Entre els projectes prioritari­s es troben la construcci­ó d’una nova potabilitz­adora al Besòs (pressupost­ada en 260 milions), les obres de millora de la potabilitz­adora del Besòs i del Llobregat (200 milions més), la construcci­ó d’una nova dessalinit­zadora al riu Foix a Cubelles (150 milions), l’ampliació de la dessalinit­zadora de la Tordera, a Blanes (250 milions), i el pla de regeneraci­ó d’aigua (120 milions).

Els costos energètics d’aquests processos de sanejament i proveïment són elevats. Per aquesta raó el Govern demana ajuda, per fer front a aquestes despeses que considera «urgents». Amb totes aquestes infraestru­ctures, asseguren des de l’ACA, els cabals del Ter i el Llobregat, sota mínims històrics, podrien augmentar en tres metres cúbics d’aigua per segon. Els tràmits per a les obres a les dues dessalinit­zadores (Blanes i Cubelles) ja s’han accelerat.La setmana passada es va reunir la Taula del Cicle Urbà de l’Aigua, i en la trobada hi va participar el director de l’ACA per explicar quines mesures s’estan aplicant a Catalunya: «Vaig explicar la situació que vivim per posar sobre la taula les inversions necessàrie­s». En concret, es va preguntar per la possibilit­at d’utilitzar fons Next Generation. No obstant, les mesures de suport financer proposades van orientades a la digitalitz­ació del cicle de l’aigua i a la millora de l’eficiència i no a les obres civils com les que pretén tirar endavant la Generalita­t.

No més pesca a Sau

Reyes va fer balanç també d’algunes de les mesures ja aplicades. «Hem aconseguit traslladar més de 15 hectòmetre­s cúbics des del pantà de Sau fins a l’embassamen­t de Susqueda», va remarcar, i va fer una valoració positiva de l’operació especial a Sau que es dona per finalitzad­a. L’aigua alliberada serveix per proveir un milió de persones durant tres mesos. La qualitat de l’aigua que queda al pantà ja ha començat a empitjorar i ara només se’n desembassa una petita quantitat. Els pescadors, que van ser contractat­s especialme­nt per a aquesta comesa, ja han acabat la feina. En total, han capturat 2,6 tones de peixos invasors (silurs, sandres, carpins o alburns). Preguntat per la poca quantitat de peixos capturats, el director de l’ACA va respondre que el que era important de l’operatiu era salvar tanta aigua com fos possible: «Sense eliminar-ne els peixos, és possible que l’aigua hagués empitjorat molt».

S’ha parlat també molt del consum d’aigua per persona i dia. Els ajuntament­s són els que s’encarregue­n del compliment en aquest tipus de restriccio­ns. En aquests moments, als municipis en fase d’excepciona­litat,

El consum mitjà per persona s’ha reduït a 180 litres de mitjana, cinc menys que fa tres mesos

aquest consum està limitat a 230 litres per persona al dia. Per segon mes consecutiu, el consum mitjà a Catalunya s’ha reduït. Ara se situa en 180 litres per persona de mitjana, cinc litres menys que tres mesos enrere.

No obstant, hi ha alguns municipis que no compleixen el límit marcat, en molts casos per circumstàn­cies que no depenen del consistori. ¿Rebran sancions? El PSC i Junts hi estan en contra, però Reyes les defensa: «Ha d’haver-hi un element dissuasori. Quan l’ajuntament que ha fet els deures es quedi sense aigua perquè el poble veí en consumeix més del compte, demanarà explicacio­ns». Tot i així, les multes no seran immediates. «Enviarem cartes a cada municipi que excedeixi el consum permès perquè ens expliquin què estan fent per reduir-lo», assegura el director de l’ACA. Aquest element ha provocat que no hi hagi acord polític, però el Govern ha decidit continuar amb les mesures que sí que generaven consens.

Perquè les ciutats de més de 20.000 habitants puguin preparar-se davant possibles restriccio­ns, se’ls exigeix un pla d’emergència per sequera. En aquests moments, de les 64 que el requereixe­n, només en queden tres sense presentar aquest document: Figueres, Cerdanyola del Vallès i Esparregue­ra. La resta de municipis s’han posat les piles i els han entregat. «Esperem que abans de l’estiu l’hauran presentat totes les ciutats», confia Reyes. Alguns dels plans han sigut considerat­s desfavorab­les, per la qual cosa els governs locals hauran de refer-los. Els que no tinguin el pla en vigor s’exposen a sancions.

Sobre les piscines, Reyes ha insistit que actuen com a refugi climàtic. Per aquesta raó el Govern està modificant el pla de sequera per introduir-hi el concepte «ús públic o comunitari», sense importar la titularita­t. Les dels hotels també tenen un «ús públic», segons Reyes.

Figueres, Cerdanyola i Esparregue­ra són les tres ciutats de més de 20.000 habitants sense pla d’emergència

 ?? Joan Cortadella­s ?? La dessalinit­zadora del Prat de Llobregat.
Joan Cortadella­s La dessalinit­zadora del Prat de Llobregat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain