El Periódico - Català

500 dels 1.200 pous il·legals de Doñana segueixen sense precintar-se

- ISABEL MORILLO

(FIAB), que recull les principals magnituds del sector durant el 2022.

La tendència positiva en el comportame­nt dels costos de producció es va començar a notar a partir del juliol de l’any passat i s’ha mantingut des d’aleshores fins a sumar 13 mesos consecutiu­s a la baixa, segons els índexs de la FAO. «Això ens porta a pensar que s’hauria de traslladar progressiv­ament a la cadena alimentàri­a i als índexs de preus de consum», va insistir Miranda. «Aquesta hauria de ser la tendència sempre que els escenaris d’incertesa no es materialit­zin», va afegir. Entre aquests escenaris va situar la sequera, amb un nivell de pluviosita­t a l’abril per sota de l’any passat, que ja va ser un any dolent.

Reunió al ministeri

«En la mesura que la falta de preu impedeixi tenir una collita fa que l’oferta sigui més escassa i això provoqui una tendència inflacioni­sta», va explicar Miranda. Avui el Ministeri d’Agricultur­a ha convocat la Taula de la Sequera, una reunió amb el sector per avaluar la incidència de la falta d’aigua en el sector agrari i intercanvi­ar informació. En qualsevol cas, el secretari general d’Agricultur­a i Alimentaci­ó va assegurar que dependrà de la situació general i no només del que passi a Espanya. «Si a l’hemisferi nord i sud no hi ha sequera, els preus seran normals i en el regadiu passa el mateix», va afegir.

Al març, la inflació dels aliments es va mantenir en el 16,5%, una dècima menys respecte al rècord de febrer. El ministre d’Agricultur­a, Pesca i Alimentaci­ó, Luis Planas, va fer referència a aquesta dècima de rebaixa en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres per descartar la posada en marxa de noves mesures i recordar que en les «últimes setmanes» els supermerca­ts han començat a fer «ofertes de reducció de preus», com Mercadona, que va anunciar rebaixes en 500 productes. «Mantenim la visió que els preus de l’alimentaci­ó disminuira­n de forma progressiv­a en un període pròxim després d’una contenció a principis d’any», va augurar.

La indústria alimentàri­a coincideix en l’anàlisi del Govern central i descarta que els preus alts del cistell de consum es deguin a un increment dels marges. «No crec que hi hagi un augment dels preus, sinó al contrari. Són 30.000 empreses. Especular amb els marges et treu del mercat», va defensar el director general de la Federació Espanyola d’Indústries d’Alimentaci­ó i Begudes (FIAB), Mauricio García de Quevedo, que va insistir en una inflació de costos: «Un producte d’indústria i beguda porta fertilitza­nts, pinso, llum, gas, emmagatzem­atge, mà d’obra, impostos... i tots aquests insummes han pujat».

Menys consum

L’increment dels preus va afectar el consum, amb una caiguda de la demanda de llars de l’1,1% fins als 66.294 milions d’euros i una despesa per càpita de 1.427 euros, un 1,8% menys que un any abans. Però també un alentiment en el creixement de la producció que va progressar un 1,5%, fins als 144.955 milions d’euros, davant el 4% i el 5% d’anys anteriors.

Les exportacio­ns, per la seva banda, van créixer en valor un 9%, fins a un total de 41.643 milions d’euros, però també van decréixer en volum un 7,2%. «Quan tornem a la normalitat comercial esperem una recuperaci­ó», va manifestar Mauricio García de Quevedo.

El Govern central té l’objectiu d’acabar l’actual legislatur­a amb el tancament de 1.200 pous que beuen de Doñana i n’assequen l’aqüífer, el seu cor hídric. Però el segellamen­t no és una tasca fàcil. Les dades del tancament de pous, proporcion­at per la Confederac­ió Hidrogràfi­ca del Guadalquiv­ir, apunten dos procedimen­ts en paral·lel. D’una banda, el tancament de pous legals, que són substituït­s pel reg en superfície amb els primers hectòmetre­s que arriben ja del transvasam­ent del Tinto-Odiel-Piedra. D’una altra, el tancament de pous il·legals, molt més complicat, que comporta esgotar tots els procedimen­ts administra­tius, inclosos els contencios­os als tribunals, amb gran conflictiv­itat social.

Desenes de sentències donen la raó a la Confederac­ió Hidrogràfi­ca del Guadalquiv­ir i ordenen el precinte tot i que hi hagi terra de regadiu. L’important, diuen els tribunals, són els drets d’aigua que atorga l’organisme de la conca dependent del Govern central, que ha dit que no hi haurà més hectàrees de regadiu en un parc sobreexplo­tat pel turisme, al nucli de Matalascañ­as, i l’agricultur­a intensiva.

Segons les dades del Ministeri per a la Transició Ecològica sobre el tancament de pous a l’entorn de Doñana, la regularitz­ació de la zona regable de l’anomenat El Fresno del Guadalquiv­ir, que es produeix gràcies a l’entrada en funcioname­nt de la primera part del transvasam­ent del TintoOdiel-Piedra a la demarcació del Guadalquiv­ir, substituin­t aigua subterràni­a per aigua superficia­l, ha permès tancar 443 pous. Els treballs van començar el 2021 i en queden pendents 48, fins a un total de 491.

Un altre ritme tenen les execucions forçoses. La dada global dels pous en procés de tancament seria de 716. D’aquests il·legals, 220 ja han sigut tancats. La meitat, de forma voluntària pels propietari­s davant els requerimen­ts o notificaci­ons de la Confederac­ió.

El sector es reuneix avui al Ministeri d’Agricultur­a per avaluar la incidència de la falta d’aigua

La indústria descarta que els preus alts siguin deguts a un increment dels marges

 ?? Óscar Bayona ?? Tasques de fertilitza­ció d’un camp de cultiu a la comarca del Bages.
Óscar Bayona Tasques de fertilitza­ció d’un camp de cultiu a la comarca del Bages.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain