El Periódico - Català

Feijóo proposa un xec jove per comprar o llogar

▶ El líder del PP planteja avalar el 15% del cost d’adquisició de vivenda i una ajuda de 1.000 euros per a l’emancipaci­ó

- PILAR SANTOS PALOMA ESTEBAN

Alberto Núñez Feijóo va participar ahir en un col·loqui amb joves del seu partit sobre vivenda en el qual va aprofitar per llançar algunes de les mesures que proposa en aquest àrea. La més cridanera va ser una «ajuda a l’emancipaci­ó» de 1.000 euros per comprar o llogar. El PP ultima els números per decidir quina renda hauran de tenir les persones que es puguin beneficiar d’aquest xec i quina serà l’edat límit per sol·licitar-lo.

L’acte, organitzat en un terrat de copes al centre de Madrid, va començar amb un col·loqui entre joves de Noves Generacion­s que van fer intervenci­ons breus però molt dures contra Pedro Sánchez, a l’estil del que sol fer Isabel Díaz Ayuso. «[Pedro] Sánchez està redoblant l’aposta de la seva mentida amb la llei de vivenda que ha presentat», va llançar Ignacio Dancausa, líder de Noves Generacion­s de Madrid. En un altre moment va dir que els joves espanyols no tindran «oportunita­ts» fins que no aconseguei­xin «fer-lo fora» de la Moncloa.

El líder del PP va començar dient que «no hi ha solucions fàcils» ni vol «mesures populistes». Tampoc «mesures intervenci­onistes», perquè creu que porten «encariment dels preus», la principal crítica que fa a la nova llei de vivenda pactada pel Govern del PSOE-Unides Podem amb els seus socis ERC i EH Bildu. El PP té previst avui presentar tot el programa de vivenda.

La més nova coneguda fins ara, a falta de tenir els números a la mà, és el xec d’emancipaci­ó per fer front a les «despeses objectives» del pis de lloguer o compra. Els populars proposen també facilitar l’accés a la vivenda amb dues mesures: als que vulguin comprar l’Estat els avalarà amb el 15% del cost total del preu del pis i als que volen llogar se’ls ajudarà a cobrir la fiança que hagin d’aportar. Feijóo també va esmentar la seva voluntat d’«ampliar el bo lloguer jove», que ja està llançat pel Govern central en aquests moments amb una dotació de 200 milions d’euros anuals.

A més, el PP detallarà en els pròxims dies la fórmula per incrementa­r les cessions de sòl dotacional de les administra­cions públiques per construir vivenda i cedir-la amb preu taxat de lloguer «un 40% inferior al preu de mercat». Feijóo va defensar el xec d’emancipaci­ó després d’assenyalar que l’edat mitjana a Espanya són els 29,8 anys mentre que els països de l’entorn europeu es mouen entre mitjanes de 26 i 26,5 anys.

L’okupació il·legal

El dirigent conservado­r va ironitzar amb «la política d’èxit dels últims anys» de Sánchez assegurant que el resultat en el dia d’avui és «una baixada del 17% de l’oferta de vivendes disponible­s» i una okupació il·legal «que ja arriba a les 50 [vivendes] cada dia». Segons les dades del PP, el 40% de totes les vivendes amb inquilins il·legals es troben a Barcelona i la seva àrea metropolit­ana. «Aquests són els resultats de la política del PSOE, d’ERC i Bildu», va dir sense esmentar l’alcaldessa Ada Colau. En la seva intervenci­ó, el cap dels populars va defensar «construir i firmar el primer pacte d’habitatge a Espanya». «Fem un pacte d’Estat perquè això afecta totes les administra­cions públiques», va insistir. La proposta va ser resposta per l’Executiu amb l’hemeroteca: el que era ministre de Foment el setembre del 2018, el socialista José Luis Ábalos, va proposar llavors un pacte en aquesta matèria. Sánchez acabava d’arribar a la Moncloa. El PP no va voler parlar de pacte, asseguren fonts del Govern, i la idea va caure en sac foradat.

 ?? PP / Efe ?? Núñez Feijóo, envoltat de membres de Noves Generacion­s del PP, ahir.
PP / Efe Núñez Feijóo, envoltat de membres de Noves Generacion­s del PP, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain