El Periódico - Català

Tres ambaixador­s, citats per Moscou per «ingerència»

-

El Ministeri d’Exteriors de Rússia va convocar ahir els ambaixador­s dels Estats Units, el Regne Unit i el Canadà per traslladar-los el malestar del Govern rus per una suposada «greu ingerència» en els assumptes interns i per excedir-se de les competènci­es pròpies del seu estatus diplomàtic. Tot això en el context de la guerra d’Ucraïna.

El ministeri va confirmar aquesta queixa en un comunicat, segons l’agència de notícies Interfax, després que els últims dies els tres governs hagin tornat a expressar la seva disconform­itat amb casos com el de l’opositor Vladímir Karà-Murzà, condemnat a 25 anys de presó per alta traïció, i per criticar les Forces Armades russes.

També han criticat l’arrest del periodista del Wall Street Journal Evan Gershkovic­h, de qui ahir un tribunal va denegar la petició de llibertat.

Les autoritats russes han esgrimit en aquest tipus de casos que el sistema judicial rus és independen­t; en virtut d’això cataloguen d’ingerència qualsevol crítica política arribada des de l’estranger i avisen que perseguira­n «de la manera més ferma» qualsevol intent d’instigar «la divisió i l’hostilitat» en la societat russa. En les audiències amb els tres ambaixador­s, Exteriors els va alertar de les «inevitable­s conseqüènc­ies negatives en cas de continuar l’actual curs de confrontac­ió» i «l’abús d’estatus diplomàtic». porten anys en guerra, des del 2014, l’any en què les milícies prorusses i l’Exèrcit regular ucraïnès van començar a lluitar pel control d’aquesta part de l’est d’Ucraïna, una cosa que va acabar derivant en l’actual ofensiva de les tropes russes a finals de febrer del passat 2022.

Visita al Donbass

Kíiv va respondre a la visita de Putin amb un viatge de Zelenski a les posicions de la tropes ucraïneses a la ciutat d’Avdivka, un dels focus de l’Exèrcit rus juntament amb Bakhmut. Els soldats del Kremlin intenten assetjar aquesta ciutat situada al nord-oest de la capital regional, Donetsk. A diferència del seu homòleg rus, Zelenski va visitar el front i altres zones calentes, com la ciutat de Butxa després que Rússia abandonés aquest enclavamen­t al nord de Kíiv, en repetides ocasions des de l’inici del conflicte russoucraï­nès. Fa un mes, va viatjar a l’assetjada Bakhmut. Ahir, Zelenski també va acudir a un hospital militar on tracten soldats ferits en els combats amb les forces armades russes.

 ?? El Periódico ?? Vladímir Putin, durant la seva visita a la caserna de la Guàrdia Nacional Vostok a Lugansk, dilluns.
El Periódico Vladímir Putin, durant la seva visita a la caserna de la Guàrdia Nacional Vostok a Lugansk, dilluns.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain