El Periódico - Català

Un assessor de Zelenski recapta diners destinats a avions per a Ucraïna

▶ La campanya a les xarxes dirigida a adquirir caces F-16 i helicòpter­s Black Hawk compta amb el suport de congressis­tes nord-americans exmilitars

- JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ

«No tenim avions, i és un escàndol. ¿Per què, després d’un any de guerra, la Força Aèria ucraïnesa només té un helicòpter Blackhawk?» Timofí Milovanov, economista assessor del Govern de Zelenski i director de la Kíiv School of Economics (KSE), inicia amb aquesta imprecació una petició que ha formulat a les xarxes socials aquest cap de setmana. Anuncia l’obertura d’un crowdfundi­ng internacio­nal per reunir fons perquè Ucraïna pugui adquirir caces F-16 i helicòpter­s d’atac de fabricació occidental, ja que els mitjans aeris d’origen soviètic i postsovièt­ic de què disposa el seu país no tenen capacitat per superar les aeronaus russes.

Un altre càrrec de l’entorn governamen­tal ucraïnès demana caces, malgrat els anuncis de governs d’Europa de l’Est com Polònia i Eslovàquia d’una pròxima entrega d’avions Mig-29. El mateix ministre de Defensa d’Ucraïna, Oleksí Réznikov, va insistir en el mantra de l’F-16 –o caces de quarta generació– en la seva recent visita a Madrid, provocant que la seva amfitriona, la ministra Margarita Robles, repetís que Espanya «no pot donar el que no té». Réznikov, en realitat, repetia el seu missatge proposant la creació d’una coalició aèria, com la que Espanya va ajudar a fundar entorn dels carros de combat Leopard.

Milovanov va ser ministre d’Economia d’Ucraïna del 2019 al 2020 i, a més de dirigir la KSE, imparteix classes a la universita­t nord-americana de Pittsburgh. La seva no és la primera col·lecta privada organitzad­a per dotar d’armament l’exèrcit ucraïnès. De fet, col·lectes de fons petites i grans fa un any que proliferen a diversos països, en ocasions promogudes per residents i refugiats ucraïnesos, com la que es va organitzar a Espanya fa poc per adquirir un dron turc d’atac.

Salvar vides

«¿Per què els EUA o altres països es neguen a proporcion­ar equipament de força aèria? Ucraïna pot parar aquesta guerra, pot guanyar-la si té les armes adequades», diu Milovanov als seus seguidors. La necessitat de caces és, segons la seva opinió, tan urgent com la d’helicòpter­s perquè, en el seu defecte, Ucraïna es veu obligada a fer l’esforç de guerra «a base de vides humanes».

«¿Per què Ucraïna necessita força aèria? Perquè salva vides a l’evacuar els soldats que estan sense alè: 15 minuts de vol a l’hospital davant un dia de conducció tot terreny», argumenta Milovanov. Segons la seva opinió, amb helicòpter­s adequats, el seu exèrcit pot «desplegar operacions especials més ràpid i en millors condicions: 20 minuts de vol i sis segons de desplegame­nt davant 20 milles de caminada amb l’equip complet».

L’assessor de Zelenski demana avions que puguin superar els Mig31 russos i helicòpter­s capaços de portar a terme incursions nocturnes. Les peticions tenen a favor, en part, la lògica dels militars de l’OTAN. En el mateix exèrcit espanyol expressen fonts no oficials a aquest diari el seu convencime­nt que «és arriscat» aportar carros Leopard sense una estructura de superiorit­at aèria que els cobreixi.

El plantejame­nt occidental d’un desplegame­nt ideal de Leopards al Donbass o a Zaporíjia és amb una cortina de foc d’artilleria al davant i helicòpter­s amb míssils antitancs al darrere; a més, amb superiorit­at en l’aire garantida que eviti la vulnerabil­itat dels carros per dalt. Però això és el que dibuixen els militars; els polítics atenen altres variables.

De moment la força aèria russa està molt limitada en el camp de batalla per les aportacion­s occidental­s de míssils i bateries de defensa antiaèria, entre les quals les de míssils Hawk espanyoles. Repetidame­nt l’administra­ció nord-americana –molt gelosa de no escalar en excés el conflicte– s’ha negat a la cessió de caces F16 a Ucraïna, si bé el president Biden no ha tancat aquesta possibilit­at per al futur.

«Kíiv pot parar la guerra i guanyar-la amb les armes adequades», afirma un exministre i professor ucraïnès

 ?? Lukasz Glowala / Reuters ?? Caces F-16 en unes maniobres de l’OTAN a la ciutat polonesa de Malbork.
Lukasz Glowala / Reuters Caces F-16 en unes maniobres de l’OTAN a la ciutat polonesa de Malbork.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain