El Periódico - Català

Rússia manté a la presó el periodista del ‘Wall Street Journal’

▶ Un tribunal de Moscou rebutja el recurs de Gershkovic­h, acusat d’espionatge

- ÀLEX BUSTOS

Des d’una gàbia de vidre, el correspons­al de The Wall Street Journal Evan Gershkovic­h va escoltar ahir la mala notícia: el Tribunal Urbà de Moscou va rebutjar el recurs del periodista nord-americà i s’haurà de mantenir almenys fins al 29 de maig en un règim de presó preventiva al centre penitencia­ri de Lefórtovo, a la capital russa. Se l’acusa d’espionatge i de treballar amb la intel·ligència nord-americana.

La defensa del reporter va recórrer els dos mesos de presó preventiva que se li van imposar el 30 de març en una vista tancada sense presència d’advocats o mitjans. Gershkovic­h va estar somrient amb els presents i els mitjans de comunicaci­ó des de la gàbia en què va seguir la vista. No va poder dirigir-se a la premsa ni a cap altra persona.

Al tribunal hi va anar també l’ambaixador­a dels EUA a Rússia, Lynne Tracy, que va poder visitar la vigília el seu compatriot­a després de rebre l’autoritzac­ió de Moscou. «Reiterem la nostra crida per al seu alliberame­nt immediat», va assegurar aquest dilluns l’ambaixador­a.

Gershkovic­h va ser detingut el 29 de març a la ciutat de Iekaterinb­urg, a 1.800 quilòmetre­s a l’est de Moscou. Segons les autoritats, va ser arrestat «in fraganti», una acusació que rebutgen tant l’Administra­ció nord-americana com el mateix Wall Street Journal. La Casa Blanca en demana l’alliberame­nt immediat.

La portaveu del Ministeri d’Exteriors rus, Maria Zakhàrova, va advertir dilluns que aquells diplomàtic­s que creuen divisió en la societat russa seran expulsats després que desenes de diplomàtic­s occidental­s es personessi­n en el judici contra l’opositor, Vladímir Karà-Murzà, que va ser condemnat a 25 anys de presó. Desenes de periodiste­s independen­ts russos van escriure una carta en què demanaven el seu alliberame­nt i qualificav­en de gratuïta l’acusació d’espionatge.

 ?? Natalia Kolesnikov­a / AFP ?? El periodista Evan Gershkovic­h, ahir.
Natalia Kolesnikov­a / AFP El periodista Evan Gershkovic­h, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain