El Periódico - Català

Borrell insta Europa a actuar com «un cor ben afinat» davant Pequín

▶ L’alt representa­nt per a la política exterior de la UE demana «una posició consensuad­a» i avisa que Taiwan és «fonamental»

- SILVIA MARTINEZ

«Perquè el diàleg amb la Xina tingui lloc amb eficàcia hem d’alinear les nostres posicions i expressarl­es no amb una sola veu, perquè tenim multiplici­tat de veus, però sí com un cor ben afinat», va advertir ahir l’alt representa­nt per a la política exterior de la UE, Josep Borrell, durant un debat al Parlament Europeu arran del viatge a la Xina del president francès, Emmanuel Macron, i la polèmica per les seves declaracio­ns sobre la Xina i Taiwan i l’autonomia estratègic­a davant socis com els Estats Units. «És fonamental per a Europa. És part del nostre perímetre geoestratè­gic», va avisar el polític espanyol sobre el territori taiwanès instant els Vinti-set a recalibrar l’estratègia davant la Xina per adaptar-la a les noves circumstàn­cies, però amb «realisme» i sobretot «unitat».

Borrell va reconèixer que les relacions entre la UE i la Xina no podran desenvolup­ar-se amb normalitat si Pequín no utilitza la seva influència a Rússia per aconseguir que Putin retiri les seves tropes d’Ucraïna i posi fi a la guerra. «Qualsevol neutralita­t que no distingeix­i entre agressor i agredit és posar-se del costat de l’agressor», va avisar. Tot i així, va tornar a defensar que cal continuar parlant amb la Xina, «un superpoder», perquè «el diàleg és la base de la política internacio­nal».

Ha recordat que malgrat la rivalitat que existeix amb el gegant asiàtic, no «s’ha de rebutjar la col·laboració» en grans problemes globals com el canvi climàtic. «La nostra estratègia respecte a la Xina s’ha de basar en quatre paraules: valors, seguretat econòmica, Taiwan i Ucraïna», va reblar.

 ?? Frederick Florin / AFP ?? Josep Borrell.
Frederick Florin / AFP Josep Borrell.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain