El Periódico - Català

La Mesa permet el vot telemàtic de Puig en el ple per esquivar el TC

Fórmula proposada per ERC

- CARLOTA CAMPS

Finalment, el diputat de Junts Lluís Puig podrà votar en el ple d’avui malgrat la sentència del Tribunal Constituci­onal (TC) que anul·lava el seu vot delegat. Després d’un nou pols entre ERC i Junts, la Mesa del Parlament va decidir ahir habilitar un nou sistema perquè el parlamenta­ri –que resideix a Bèlgica des del 2017– pugui participar en la sessió. Es tracta del «vot telemàtic transitori», que actualment no existeix al reglament. Va ser la proposta que ERC va posar sobre la taula per poder esquivar el tribunal i evitar que la vicepresid­enta de la Cambra, Alba Vergés, es veiés en el dilema de la desobedièn­cia. El pla va tirar endavant amb els vots a favor d’ERC, Junts i la CUP i el vot contrari del PSC.

Fins ara, el vot de Puig era comptat a viva veu per la vicepresid­enta, però no apareixia a les pantalles per no exposar els funcionari­s, tot i que sí que quedava recollit a les actes de la Cambra. És l’estratègia que va traçar al seu dia la presidenta suspesa, Laura Borràs, per no desobeir i la que ha continuat Alba Vergés. No obstant, el PSC la va recórrer davant el TC, que li va donar la raó.

Vaticinant aquest escenari, els republican­s es van intentar avançar i van proposar una reforma del reglament del Parlament per regularitz­ar el vot del diputat. Però la proposició de llei, firmada conjuntame­nt amb la CUP, no va arribar a temps. La Junta de Portaveus de la setmana passada –amb els vots contraris de Junts– va denegar la votació per lectura única, la via més ràpida–, i va ajornar el debat a principis de maig. El retard, que va enfurismar ERC, va deixar el vot de Puig una altra vegada en suspens.

Fonts parlamentà­ries descarten que l’aplicació utilitzada en pandèmia per votar telemàtica­ment pugui estar operatiu avui. Així que es demanarà a Puig que enviï un correu electrònic a la vicepresid­enta amb el seu posicionam­ent i es verificarà la seva identitat mitjançant una trucada telefònica. Un sistema ja utilitzat al Parlament Europeu.

El principal argument d’ERC, Junts i la CUP, partidaris de recórrer la decisió de la JEC, és que l’article 24 del reglament del Parlament estableix que només amb sentència ferma un diputat pot perdre l’escó i que la de Borràs per prevaricac­ió i falsedat documental encara no ho és. Es tracta d’una defensa que la institució ja va fer en les altres dues ocasions però que no va servir per aturar la retirada de l’acta, ja que la JEC s’acull a l’article 6.2 de la LOREG, que estableix que «són inelegible­s els condemnats per sentència, tot i que no sigui ferma, per delictes contra l’administra­ció pública», entre els quals hi ha el delicte de prevaricac­ió.

Borràs, mentrestan­t, continua contraatac­ant. Lluny de plantejar-se fer un pas enrere, la presidenta de Junts va carregar ahir contra els partits de la Cambra. «El que em sorprèn és que la Mesa ara vol simular que està respectant drets que em va vulnerar amb una aplicació fraudulent­a de l’article 25.4», va etzibar ahir. Al·ludia així a l’article del reglament del Parlament pel qual se la va suspendre com a presidenta de la Cambra al ser jutjada per delictes relacionat­s amb la corrupció.

Salutació freda a Junqueras

La líder postconver­gent va pronunciar aquestes paraules des de Montpelier, al sud de França, on va saludar breument i de manera freda el líder d’ERC, Oriol Junqueras. Tots dos van acudir a un judici contra quatre alcaldes per utilitzar el català en els plens municipals.

Quant a Carles Puigdemont, l’expresiden­t va expressar el seu aval a l’estratègia de Borràs per exigir la seva restitució al capdavant del Parlament. Així es va acordar en una reunió telemàtica en què van participar Borràs; Puigdemont; el secretari general de Junts, Jordi Turull; el cap de files parlamenta­ri, Albert Batet; la secretària segona de la Mesa del Parlament, Aurora Madaula, i el portaveu de la formació, Josep Rius. En la trobada, segons fonts coneixedor­es d’aquesta, es va posar èmfasi que la líder de Junts no ha comès cap delicte de corrupció.

 ?? Aniol Resclosa ?? L’expresiden­ta Laura Borràs.
Aniol Resclosa L’expresiden­ta Laura Borràs.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain