El Periódico - Català

Vox durà al TC la reforma contra el discurs d’odi al Parlament

▶ ERC i la CUP necessiten Junts o el PSC perquè prosperi la proposició de llei sobre la revisió del reglament de la Cambra

- CARLOTA CAMPS

El Parlament segueix amb la tramitació de la reforma del reglament impulsada per ERC i la CUP que vol limitar els discursos d’odi de Vox. La setmana passada la Mesa de la Cambra va admetre a tràmit la proposta i ahir va rebutjar la petició del grup d’extrema dreta que demanava frenar-la. Sí que van acceptar l’esmena a la totalitat del mateix partit, que va avisar que recorrerà al Tribunal Constituci­onal.

Segons el portaveu de la formació, Joan Garriga, la proposició de llei de republican­s i cupaires és «clarament inconstitu­cional» perquè «vulnera drets fonamental­s» com la llibertat d’expressió i la inviolabil­itat parlamentà­ria dels diputats. Per aquesta raó, va assegurar que, si s’aprova, demanaran empara a l’alt tribunal.

L’actual reglament contempla l’expulsió d’un parlamenta­ri en cas de pronunciar «paraules ofensives adreçades a les institucio­ns públiques, a un altre membre del Parlament o a qualsevol altra persona». Però segons els grups proponents, aquest plantejame­nt és molt genèric, així que opten per un redactat més explícit que prohibeixi i sancioni els «discursos d’odi o intolerant­s». En aquest punt inclouen tot allò que «inciti a la discrimina­ció per raó de gènere, orientació sexual, creences, ideologia, origen, condició social, ètnia, llengua o discapacit­at». A més, ERC i la CUP també pretenen que tots aquells diputats que no hagin firmat la declaració de compromís de tolerància zero davant la discrimina­ció i l’assetjamen­t, com és el cas de Vox, no puguin exercir càrrecs dins la Cambra o als seus òrgans, ni formar part de delegacion­s oficials de la institució.

ERC i la CUP necessiten el suport de Junts o del PSC perquè la proposta prosperi. De moment, els dos partits han evitat aclarir la seva posició. El que sí que van forçar, en la reunió de la Junta de Portaveus de la setmana passada, és que no es tramiti per lectura única –la via més ràpida–, obrint així un període d’esmenes que els permetria introduir modificaci­ons.

 ?? Ferran Nadeu ?? Joan Garriga, portaveu de Vox.
Ferran Nadeu Joan Garriga, portaveu de Vox.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain