El Periódico - Català

«Li demano al Govern català que afronti els problemes de vivenda i mobilitat»

L’alcalde de Cornellà (PSC) fa balanç d’aquest mandat pronuncian­t-se sobre reptes com la seguretat local o el tancament del centre comercial Llobregat Centre.

- ÀLEX REBOLLO

— Fa 19 anys que és alcalde de Cornellà. ¿Què li queda per fer?

— Sempre queden coses. Cada vegada que responem a una pregunta apareix un altre interrogan­t. L’important és sentir que estàs treballant conjuntame­nt amb un equip per transforma­r la teva ciutat. I t’has de sentir motivat, útil. Crec que tots aquests ingredient­s a mi en aquests moments em motiven i em generen un camí d’esperança per a la ciutat.

— Si és reelegit, ¿farà com altres càrrecs del PSC i deixarà pas al seu relleu a mig cicle?

— No: tinc molt clar que quan un es presenta és per a quatre anys, tret que aparegui una situació que no depèn de tu.

— ¿Troba a faltar més col·laboració de la Generalita­t amb Cornellà i l’àmbit metropolit­à?

— Mai he sigut crític amb el Govern de la Generalita­t. He posat més l’accent en el fet que lamentava les absències perquè les seves agendes estaven ocupades amb altres finalitats. L’únic que li demano a la Generalita­t és que es preocupi d’afrontar els problemes de les ciutats pel que fa a la mobilitat i la vivenda. Ara que parlem de la sequera, sense la feina que va fer l’últim govern tripartit i tot el que s’ha fet a l’Àrea Metropolit­ana d’actuar en temes de regenerar l’aigua, difícilmen­t seríem avui en la situació que som.

— Cornellà ha sigut un dels últims municipis a presentar el seu pla antisequer­a.

— Bé, sembla que Catalunya tampoc ha presentat els deures: és irònic que qui ens vol controlar és el pitjor de la classe. El pla de sequera és molt senzill: aquesta és una de les ciutats on menys litres per habitant es consumeixe­n. No crec que un pugui estar sempre dient que la culpa o la té Madrid o la tenen els ajuntament­s o els ciutadans.

— Parlem del Llobregat Centre, que ha tancat després de gairebé 30 anys. L’ajuntament va impulsar en els seus inicis els comerços locals. ¿Quina resposta els ofereix ara?

— No se’ls pot donar perquè és un espai privat. Ja he manifestat la meva preocupaci­ó pel fet que un espai tan gran no tingui cap mena d’activitat, però és obvi que fins que els propietari­s no es posin d’acord entre ells difícilmen­t l’ajuntament hi pot intervenir.

«En aquesta ciutat hi ha 3.000 sol·licitants de vivenda. La vivenda no és un núvol, es construeix»

— Cornellà està en els orígens de l’M7, el sistema de seguretat que es planteja implantar de cara al pròxim mandat en l’àmbit metropolit­à. ¿Quin balanç fa del sistema a la ciutat?

— Les dades d’insegureta­t continuen baixant. I les dades del que significa gestionar avui la seguretat a través de la tecnologia demostren que aquest sistema que tenim a la ciutat, compartit amb d’altres, resulta positiu. Crec que és important adaptar les noves tecnologie­s a la gestió de realitats com la seguretat, i que implica a més rebaixar-ne la percepció. Una de les coses que ens plantegem és una gestió de la seguretat a través de la tecnologia. Una combinació entre el mòbil, les càmeres de seguretat de la ciutat i la intervenci­ó activa per part del ciutadà. Crec que això contribuir­à a la prevenció.

— ¿Com pretenen estendre el sistema M7 a l’àmbit metropolit­à?

— No parlem del sistema M7, sinó d’un sistema integral de seguretat. He posat un exemple del que hi ha, però això no implica que s’hagi de replicar a l’àrea metropolit­ana. El que sí que hi ha és una feina feta pels ajuntament­s i l’AMB d’establir les bases per poder començar el mandat vinent la constituci­ó d’aquest sistema. Que en cap cas té a veure amb policies, té a veure amb la detecció o la percepció entorn de les polítiques de seguretat.

— Diu que les ciutats són segures i «el problemes és de percepció». ¿Al posar el focus en la seguretat no s’adopta l’argumentar­i de l’extrema dreta?

— No, fa anys que faig aquestes polítiques de seguretat. Quan parlem de seguretat, parlem d’una convivènci­a pacífica, de frenar conductes que degraden l’espai públic. Entenc que quan es parla de seguretat s’associa a policia o delinqüènc­ia. Per això nosaltres treballem en aquest àmbit més tecnològic i amb els serenos. En el que no volem caure és en el joc de generar notícies falses, estereotip­s o estigmes que no compartim.

— També es traslladar­à al pròxim mandat l’Àrea Residencia­l Estratègic­a (ARE) Ribera-Salines, que entitats ecologiste­s titllen de «pla urbanístic obsolet». ¿Necessita més vivenda Cornellà?

— Aquest no és un tema que sigui a l’agenda. Es va aprovar l’any 2010. Del 100% de l’espai, se n’edifica el 15% i el 85% són reserves. Ara, ¿si la gent de Cornellà necessita més vivenda? Tens una resposta òbvia. Els que s’hi oposen són els que tenen la vida resolta.

— Més enllà de l’ARE, ¿és compatible?

–– En aquesta ciutat hi ha 3.000 sol·licitants de vivenda. La vivenda es fabrica, es construeix. No és un núvol. Tenint en compte aquesta demanda, la ciutat ha de saber donar-hi resposta. En el que ocupa Ribera-Salines, és un 15%. I el 80% és vivenda assequible-social.

 ?? Ricard Cugat ?? Antonio Balmón, alcalde de Cornellà de Llobregat.
Ricard Cugat Antonio Balmón, alcalde de Cornellà de Llobregat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain