El Periódico - Català

«Volia desaparèix­er del món»

- E. C.

Judit Beardo, usuària de Proyecto Hombre, fa 10 mesos que està en rehabilita­ció per desintoxic­ar-se de l’alcohol i les drogues. «Quan ets dona i addicta se’t veu com el pitjor del pitjor», afirma aquesta dona de 43 anys la vida de la qual es va enfonsar el 2020.

«És com anar a l’escola, com tornar a ser un nadó... però amb 46 anys», resumeix Judit Beardo Garay al parlar de què significa començar un tractament per desintoxic­ar-se de l’alcohol i les drogues. L’aventura va començar fa tan sols 10 mesos, empesa per un psiquiatre i els seus pares. «Però no és fàcil», avisa. «No saps el que et ve, et frustres, plores, recaus..., però finalment tractes de saber qui vols ser», explica. Amb la seva motxilla a sobre, la que es veu i la que no es veu, cada dia està mirant de tornar a posar ordre en la seva vida. «Tornes a escoltar-te, a parar, entendre’t i gestionar les teves emocions. És al·lucinant veure ara tantes cagades...», reflexiona.

Les cerveses, els gintònics, el vi i altres substàncie­s. «Drogues en general», explica. Era tot allò que Beardo utilitzava per amagar-se de les seves pors. «Em desinhibia, era més guai, així no havia d’afrontar els meus sentiments i la meva frustració». Tot va començar de joveneta. «Surts, vas de festa, i ja comences. Passes la ressaca i dius: ja està». Així, tota una vida. Treballant en negocis de tot tipus. Fins que l’agost del 2020 tot es va enfonsar: tenia 43 anys.

Ella prefereix no explicar el detonant, que té a veure amb una ruptura. Va perdre la feina i va haver de tornar a casa dels pares. «Penses que als 40 ja tens la vida estructura­da i de sobte se’t desmunta», explica.

«Em vaig enfonsar fins al punt que vaig voler desaparèix­er del món», revela. Les cicatrius dels talls al canell parlen soles. «No hi ha res que et pugui treure del llit. I prens una cervesa, després una altra... Ho barreges amb la medicació psiquiàtri­ca, prens drogues... i la davallada és molt bèstia», recorda. Així va viure durant tres anys. Entre bronques i baralles amb els pares, talls a la pell, ingressos hospitalar­is, ambulàncie­s i tornada al consum. «Jo els volia demostrar que tot estava bé, que me n’anava a sortir sola... No t’adones de com estàs». Fins que a l’estiu de l’any passat, després de descobrir que també tenia un trastorn límit de la personalit­at, els seus pares i el seu psiquiatre li van marcar un únic camí. «Em van dir: o vas a Proyecto Hombre o d’aquí no surts». Ella va voler intentar-ho. «Molts dies acabes plorant, sense forces, cansada..., però finalment és una sorpresa preciosa aprendre a estimar-te. Totes les addiccions venen de voler agradar a la resta menys a tu mateixa», explica. Cada matí assisteix vuit hores a un centre de dia de Proyecto Hombre al Maresme. La resta de la jornada l’ha de tenir ocupada i anotar el que ha de fer. Ha d’informar sobre on és, no pot portar efectiu a sobre i ha de demostrar tots els diners gastats amb els tíquets correspone­nts.

Redescobri­r-se

«Et frustres fins que no entens que això és bo per a tu, que fa falta resignació, tranquil·litat i que passin els mesos fent el que et demanen. La gent perd la confiança en tu», assegura. Sent dona tampoc és fàcil. «Ets el pitjor del pitjor. No se’ns permet passar-nos, és irresponsa­ble, és pitjor que en els homes», explica. Diu que una de les traves en la desintoxic­ació és la mirada dels altres. «Ens encanta el dolor aliè, el patiment, parlar dels altres i criticar». Però el pitjor és mirar de cara els mateixos fantasmes.

«És al·lucinant veure les teves cagades, pensar com et podria haver canviat la vida. Saps que ets tu però no vols ser-ho», se sincera entre llàgrimes. Explica que és una cosa que haurien d’ensenyar a les escoles: «Aprendre a gestionar les emocions des de petits canviaria moltes coses».

En aquests temps ha tingut dues recaigudes. Una, després de la mort de la seva mare. Però la força de la Judit demostra que la seva rehabilita­ció és possible. «Aprens a saber com estàs tu, a protegir-te». Explica que està intentant descobrir qui vol ser. «De moment no ho sé. Només sé que no vull ser la persona que era abans». Però en realitat, la Judit ja és avui una millor versió. Per les nits mira d’anar-se’n al llit contenta i satisfeta repassant el dia. «Em costa fixar-me en el que he fet cada dia, en què podria haver fet millor... És més fàcil no pensar i llançar-se al llit». Però cada nit, ella fa l’esforç.

 ?? Jordi Otix ?? Judit Beardo, aquesta setmana a Barcelona.
Jordi Otix Judit Beardo, aquesta setmana a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain