El Periódico - Català

El TC avala la ‘llei Celaá’ i exigeix un «equilibri entre llengües»

El conseller Cambray celebra amb «prudència» que el Constituci­onal dicti que l’aprenentat­ge de les llengües a l’aula «no va de percentatg­es».

- CRISTINA GALLARDO

El Tribunal Constituci­onal (TC) va avalar ahir de manera definitiva la constituci­onalitat de la nova llei d’educació, coneguda com a llei Celaá, al rebutjar en la seva totalitat el recurs presentat per Vox. La ponència, que va rebre l’aval de sis magistrats progressis­tes –l’exministre Juan Carlos Campo es va abstenir– davant el vot contrari dels quatre integrants del bloc conservado­r, rebutja entre altres arguments que la norma vulneri el dret a rebre educació en castellà i recorda que l’únic que s’ha d’exigir és un «patró d’equilibri entre llengües» que es compleix en aquest cas.

Un dels magistrats que presentara­n vot particular discrepant és el mateix ponent de la sentència, Ricardo Enríquez, que per a aquest Ple va presentar un text que valida la totalitat de la llei després que el 23 de març passat la majoria més progressis­ta rebutgés la seva proposta inicial, que posava en dubte alguns punts de la llei del Govern.

Pel que fa al dret a rebre educació en castellà, la sentència explica que la nova regulació és conforme amb l’article 3 de la Constituci­ó, que garanteix el dret a utilitzar el castellà i la cooficiali­tat de les llengües autonòmiqu­es, i també amb la responsabi­litat de l’Estat de vetllar pel respecte dels drets lingüístic­s dels alumnes.

Considera, en particular, que de la Constituci­ó no deriva la necessària fixació per l’Estat d’una proporció d’ús del castellà en el sistema educatiu, ja que conforme a la doctrina anterior del Tribunal, «un patró d’equilibri o igualtat entre llengües» i un dret efectiu a utilitzar-les, que no nega la llei recorregud­a.

El conseller d’Educació de la Generalita­t, Josep GonzálezCa­mbray, va celebrar la sentència del TC que desestima íntegramen­t el recurs de Vox contra la llei Celaá i evita fixar percentatg­es en l’ús del català i el castellà a les aules. «Es tracta d’una informació rellevant perquè ens ve a dir que defensa el contingut de la LOMLOE quant a l’ús del català en els centres educatius».

Dubtes inicials superats

«Vam fer una resposta de país i ens vam dotar d’una nova llei a través del Parlament i un nou decret llei a través del Govern que ha fet inaplicabl­e la sentència del 25%», va recordar, en al·lusió a la decisió del TSJC. «Això va fer que aquest tribunal s’adrecés al TC perquè es pronunciés, i avui tenim un primer pronunciam­ent, cosa que fins ara no havia passat».

Respecte als dubtes del ponent, Enríquez considerav­a inconstitu­cional i contrari al pluralisme educatiu el veto que la llei imposa a la segregació per sexes en escoles que rebin diners públics tot i que fos en part, cosa que impedeix que aquesta pràctica es pugui produir en els centres concertats. Pel que fa a això, la sentència final desestima la prohibició de concertar l’educació diferencia­da per sexes. De la Constituci­ó deriva, recorda el text, «un model educatiu pluralista», si bé puntualitz­a que la norma fonamental no diu que tots els models educatius hagin de rebre ajudes», ni estableix «un dret subjectiu a la prestació pública».

La resolució desestima la prohibició de concertar l’educació per sexes

 ?? O. Cañas / Europa Press ?? Isabel Celaá, exministra d’Educació, el maig del 2021.
O. Cañas / Europa Press Isabel Celaá, exministra d’Educació, el maig del 2021.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain