El Periódico - Català

Manifesta busca «reconqueri­r» Barcelona en la seva 15a edició

La biennal europea, que tindrà lloc el setembre del 2024, se centrarà en les necessitat­s socioecolò­giques de la metròpoli catalana.

- AINA MORENO

Manifesta, la Biennal Europea que canvia d’ubicació cada dos anys, celebrarà la seva 15a edició, del 8 de setembre al 24 de novembre del 2024, a Barcelona. Després de passar el 2022 per Prishtina (Kosovo) arribarà a la capital catalana per, entre molts altres objectius, «reconqueri­r Barcelona, recuperarl­a» acostant-se a la ciutadania no només a través de l’art i la cultura, sinó també mitjançant un canvi social i ecològic, va anunciar ahir la seva directora fundadora, Hedwig Fijen. Aquesta nova edició, la més gran de les 14 anteriors, pretén «observar el món a través dels ulls de Barcelona», va explicar Fijen, per centrar-se en les necessitat­s de transforma­ció socioecolò­giques de la metròpoli barcelonin­a.

Manifesta 15 es planteja generar un conjunt de preguntes crucials que ja s’han posat sobre la taula per ser investigad­es i que donaran lloc a la presentaci­ó de projectes artístics i innovadors juntament amb profession­als de la cultura de diferents regions i discipline­s. El punt de partida de Manifesta

15 seran les investigac­ions urbanes sobre Barcelona realitzade­s en les últimes quatre dècades.

Debats contempora­nis

L’arquitecte Sergio Pardo, el primer mediador creatiu que col·laborarà amb l’equip local de Manifesta 15, creu que per impulsar l’àrea metropolit­ana de Barcelona no és necessari convertir-la en una ciutat com la dels Jocs Olímpics –«que semblava que estava en venda»– sinó que «s’ha de començar per cuidar la natura i crear mesures que puguin ajudar a millorar els canvis», va afegir. Les connexions i nodes socials en els quals la Biennal portarà a terme la seva investigac­ió se centraran en tres territoris concrets: el riu Besòs, el Delta del Llobregat i la serra de Collserola.

I les activitats seran presents a 10 ciutats de l’àrea metropolit­ana: Badalona, Cornellà, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Mataró, el Prat, Sabadell, Sant Cugat, Terrassa i Santa Coloma de Gramenet. Aquests tres nodes represente­n la necessitat urgent de descentral­itzar i ressituar els ecosisteme­s culturals cap a les regions metropolit­anes, un dels principals objectius del projecte. Aquestes ubicacions són bones aliades per plantejar-se debats contempora­nis com l’equilibri entre les noves infraestru­ctures i el medi natural com Collserola, «el pulmó verd de Barcelona» i el Besòs «amb 15 dels barris més vulnerable­s de la ciutat», afegeix Pardo.

 ?? Pau Cortina / ACN ?? Hedwig Fijen i Sergio Pardo, ahir a Barcelona.
Pau Cortina / ACN Hedwig Fijen i Sergio Pardo, ahir a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain